Extreemrechtse rellen om Confederatie-symbolen in Virginia

12 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een Confederate Flag tijdens een eerder protest van de Ku Klux Klan in Charlottesville - Foto: AFP

De Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia) zet zich schrap voor rellen tussen twee extremen. Vrijdagavond marcheerden honderden leden van een extreemrechtse groepering bij de Universiteit van Virginia, en clashten kort met tegendemonstranten.

Het gebeurde aan de vooravond van een protest van de extreemrechtse groep Unite the Right, die zaterdag (lokale tijd) tegen de verwijdering van een beeld van de voormalige generaal Robert E. Lee in een park in de stad protesteert, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Kern van de protesten is de discussie rondom de Amerikaanse Confederate Flag en andere symbolen van de Amerikaanse burgeroorlog, slavernij en de vroegere Confederatie van zuidelijke staten.

Aanstootgevend beeld

Het Lee Park in Charlottesville werd eerder al omgedoopt tot ‘Emancipation Park’, een beslissing die niet in goede aarde viel bij onder meer Unite the Right. De extreemrechtse Ku Klux Klan demonstreerde in juni ook al tegen de verwijdering van het beeld van Lee.

Vrijdagavond marcheerden leden van Unite the Right en andere alt-right-groeperingen met fakkels over de campus van de Universiteit van Virginia. Dat kwam tot schermutselingen toen ze werden opgewacht door een tegenbeweging, meldt onder meer persbureau Reuters. Daarbij werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo’s en immigranten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Er ontstonden gevechten, maar de groepen werden al snel uit elkaar gedreven door politie. Daarbij moest traangas worden ingezet. Ook zaterdag lijken de demonstraties uit te lopen op rellen. De politie heeft de noodtoestand afgekondigd om snel te kunnen ingrijpen, maar verklaart geen traangas of andere zware middelen in te zetten totdat dat echt nodig is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voorstanders van het verwijderen van het standbeeld en de naamsverandering van het park vinden de beeltenis van Lee aanstootgevend voor etnische groepen, terwijl de tegenstanders ervan juist vinden dat het de trots van het ‘zuidelijke erfgoed’ symboliseert. Het verwijderen van het beeld noemen ze een voorbeeld van ‘lege politieke correctheid’.

Vrijheid van meningsuiting

Jason Kessler, organisator van het evenement, zei donderdag dat Lee een symbool was voor blanken die zich bedreigd voelen door immigratie en ‘etnische zuivering’. Hij diende al een aanklacht in tegen de gemeente Charlottesville, die hem ervan wilde weerhouden een demonstratie te houden, maar kreeg vrijdagavond bijval van het federale gerechtshof. Volgens Kessler zou het schrappen van de demonstratie indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting.

De gouverneur van Virginia Terry McAuliffe waarschuwde dat ‘extremistische groeperingen’ hebben gedreigd om demonstranten zaterdag aan te vallen, om hun weerstand tegen het verwijderen van het beeld van Lee te uiten. McAuliffe dringt er bij aspirant-demonstranten op aan om het protest te laten voor wat het is.