Verenigde Naties

Sancties Noord-Korea is mooi succes voor Trump

08 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Dat de VN-Veiligheidsraad, inclusief China, zich unaniem schaart achter Amerikaanse strafmaatregelen tegen Pyongyang, is bijzonder. Bovendien: behalve een militaire interventie zijn er weinig alternatieven voor economische wurging van de nakende kernmacht Noord-Korea.

Afgelopen weekeinde stemde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) unaniem in met nog zwaardere sancties tegen Noord-Korea.

De maatregelen zijn een reactie op de lancering van twee intercontinentale raketten door het regime in Pyongyang vorige maand. Als de Noord-Koreanen doorgaan met het ontwikkelen van hun wapentuig, zijn ze volgens Amerikaanse inlichtingendiensten binnenkort in staat om kernkoppen op zulke raketten te monteren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ramkoers

Het wordt de Noord-Koreanen onder meer volledig verboden nog te handelen in steenkool en ijzererts. En er worden vergaande financiële sancties getroffen tegen individuele leden van het regime van Kim Jong-un.

Het land moet economisch zo worden afgeknepen dat het geen andere mogelijkheid ziet dan te gaan onderhandelen. Of dat leider Klim Jong-un uit onvrede over zijn ramkoers-beleid wordt afgezet.

Dat de sancties pijn doen, blijkt wel uit de furieuze reacties uit Noord-Korea. Staatspersbureau KCNA waarschuwt dat de Amerikanen niet moeten denken dat hun steden en dorpen veilig zijn.

Schade

Tevreden twitterde Donald Trump dat dit de meest verreikende strafmaatregelen tegen Pyongyang ooit waren. Met recht kan Trump spreken van een diplomatieke doorbraak: doorgaans onthoudt Peking zich van steun, omdat de Chinezen zich nog altijd beschouwen als bondgenoot van de Noord-Koreanen. De schade voor de verarmde dictatuur loopt volgens de Amerikaanse president op tot 1 miljard dollar – liefst een derde van de totale export.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zelfs de doorgaans kritische factcheckers van Politifact erkennen zuinigjes dat dit bedrag ‘accuraat’ is. Tenminste, voegt Politifact toe, als alle landen zich houden aan de opgelegde VN-sancties.

Militaire interventie

Het is gemakkelijk schamper te doen over VN-sancties: tot heden hebben die immers de Noord-Koreanen er niet van weerhouden kernwapens te ontwikkelen. Bovendien is het maar de vraag of de Chinezen illegale handel met hun buurland nu echt zullen beëindigen.

Maar feit is dat Kim en zijn generaals hun doel, kernwapens waarmee aartsvijand Amerika kan worden beschoten, bijna hebben bereikt. Echte alternatieven voor economische wurging zijn er niet, behalve een militaire interventie door de Verenigde Staten met alle risico’s die daarbij horen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.