Winst voor Trump: Foxconn bouwt fabriek

27 juli 2017Leestijd: 1 minuut
Donald Trump. Foto:EPA

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt gelijk: Apple gaat inderdaad een deel van de productie naar het thuisland halen. De Taiwanese techgigant Foxconn – de grootste toeleverancier van Apple – gaat voor 10 miljard dollar een fabriek bouwen in Wisconsin.

Trump is zeer tevreden met de investering en ziet het als een persoonlijke overwinning. ‘Als ik niet was gekozen, had Foxconn echt geen 10 miljard dollar uitgegeven. Er komen een paar heel mooie decennia aan.’

De nieuwe fabriek komt op de plek waar ooit een fabriek van autofabrikant Chrysler stond. Het oppervlak is drie keer zo groot als het Pentagon. Er is ruimte voor veel banen, minimaal 3.000, mogelijk 13.000.

Trump: ‘Apple bouwt drie fabrieken in Amerika’

Tegenstanders

Voor Wisconsin is de nieuwe fabriek goed nieuws. De Amerikaanse staat in het noorden had flink te lijden onder de financiële crisis. Veel fabrieken van onder meer autoproducenten gingen dicht. Door Foxconn komt er eindelijk nieuwe werkgelegenheid.

Critici zijn minder blij. Zij wijzen op de prijs die Wisconsin betaalt. De staat wil Foxconn belastingvoordelen bieden. Indien de nieuwe banen er werkelijk komen en het gemiddelde jaarsalaris van Foxconn-werknemers 54.000 dollar bedraagt, kan het bedrijf gedurende twintig jaar een belastingvoordeel van maximaal 3 miljard dollar tegemoetzien.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!