Mike Pence steekt tirade af tegen Rusland in Estland

31 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Pence spreekt in Estland - bron:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is doorgaans niet zo fel als het om Rusland gaat, maar de vicepresident laat maandag een opvallend ander geluid horen. Mike Pence noemt Rusland onder meer ‘ondermijnend voor democratieën’.

Pence, op bezoek in de Baltische staten en vandaag in de Estse hoofdstad Tallinn, zegt dat Rusland voor de buurlanden ‘onvoorspelbaar’ is.

Verdeel-en heerspolitiek

Met andere woorden: je weet niet wat je aan Rusland hebt. Het Kremlin wil de internationale grenzen door middel van geweld veranderen, zegt Pence. De ‘vrije landen in Europa’ zijn volgens hem het slachtoffer van de Russische verdeel- en heerspolitiek: ‘Ze worden tegen elkaar opgezet.’

Dat beleid ondermijnt bovendien de democratie. Pence zegt te spreken uit naam van president Donald Trump en gebruikte niet mis te verstane woorden van steun aan het adres van de Baltische staten: ‘Amerika zal onder het leiderschap van Trump geen dwang, bedreigingen, intimidaties en kwaadaardige invloed toestaan in de Baltische staten of tegen een van onze andere bondgenoten.’ De NAVO hoeft van het Witte Huis niets te vrezen: een aanval op één is een aanval op allen, verzekerde Pence.

Op bezoek in Polen begin juli was Trump zelf kritisch over Rusland, als ‘destabiliserende’ factor in Oekraïne en vanwege de steun aan ‘vijandelijke’ regimes in Syrië en Iran. Pence zegt maandag, geflankeerd door de leiders van Estland, Letland en Litouwen, zich niet te laten intimideren door de laatste Russische actie.

Straf voor Vladimir Poetin

Het Kremlin besloot zondag om 755 Amerikaanse diplomaten terug te sturen naar Washington. Aanleiding voor de Russische maatregel zijn de nieuwe sancties tegen Rusland die de Amerikaanse Senaat vorige week goedkeurde. Amerika wil Rusland straffen voor de inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Moskou ontkent dat het de verkiezingen heeft beïnvloed.

In een interview op de Russische televisie zegt de Russische president Vladimir Poetin dat zijn geduld met Amerika op is: ‘We hebben vrij lang gewacht omdat de situatie misschien zou veranderen in positieve zin.’

Poetin wil dat de vermindering van het diplomatieke personeel  de Verenigde Staten raakt. ‘Er werken meer dan duizend man voor Amerika in Moskou, diplomaten en technici. Als er 755 moeten stoppen, zal dat hard aankomen. Het is een klap,’ zegt Poetin. De Europese Unie vindt de nieuwe Amerikaanse sancties overigens maar niks, omdat die de Europese energiebelangen kunnen schaden. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de spanningen snel zullen afnemen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!