Voorstel Trumpcare ingetrokken: Obamacare blijft voorlopig

24 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Trump trok vrijdagavond zijn wetsvoorstel over Trumpcare in - Foto: AFP

Na lang gesteggel over het nieuwe zorgsysteem van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft hij besloten het wetsvoorstel in te trekken. Het was iets waar hij al eerder mee dreigde, als er vrijdagavond niet over gestemd zou worden.

 Eerder zou de leider van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan met Trump hebben gesproken om hem te vertellen dat er onvoldoende steun was voor ‘Trumpcare’, de beoogde vervanger van Obamacare. Vrijdag op een persconferentie vertelt Ryan dat hij Obama adviseerde het voorstel en in te trekken, en dat Trump het daar uiteindelijk mee eens was.

De president is ervan overtuigd dat Obamacare langzaam aan het instorten is. Nu zijn voorstel voor een nieuwe zorgwet op onvoldoende steun kan rekenen, gaat Trump rustig kijken hoe dat gebeurt. Dat zei hij vrijdag tegen nieuwszender CNN. ‘Dan eindigen we in de toekomst met een zorgwet die pas echt goed is, aldus Trump.

Democraten tegen Trumpcare

Ryan zou voor het besluit van Trump hebben willen weten of hij er nog steeds op stond dat er vrijdag over zou worden gestemd. Trump dreigde eerder al het wetsvoorstel van tafel te halen als er niet snel over gestemd zou worden.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn 193 Democraten tegen Trumps ontmanteling van Obamacare. Als meer dan 22 Republikeinen dan ook tegen zouden stemmen, gaat het plan voor Trumpcare niet door. Trump rekent de afschaffing van het zorgverzekeringsstelsel van de voormalige president Barack Obama tot een van zijn prioriteiten.

Veel weerstand

Een aantal van de Republikeinse leden in het Huis vindt Trumps voorstel nog altijd te duur en te veel op Obamacare lijken. Anderen wijzen het voorstel af omdat veel Amerikanen uit het zorgverzekeringsstelsel dreigen te vallen. Eerder op de avond werd geschat dat er 36 Republikeinen vrijwel tegen het voorstel zouden stemmen.

Met het besluit van Trump het voorstel in te trekken, blijft Obamacare voorlopig nog bestaan. Het is niet bekend of Trump met een nieuw voorstel komt.