Deze verkiezingsbelofte kan Trump voorlopig vergeten

18 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Donald Trump. Foto:EPA

De Amerikaanse president Donald Trump moet een gevoelige nederlaag incasseren. Een nieuwe poging om zorgstelsel Obamacare te vervangen, is gestrand. Twee Senatoren van de Republikeinen, Trumps partij, verklaarden maandag dat ze het alternatief van Trump niet zullen steunen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Deze twee Senatoren zijn cruciaal voor de ontmanteling van het zorgstelsel dat tijdens de regering van oud-president Barack Obama werd ingesteld. De Republikeinen hebben in de Senaat een nipte meerderheid. Elke stem telt. Eerder lieten Republikeinse Senatoren Rand Paul en Susan Collins al weten dat ze een nieuw voorstel voor Trumpcare niet gaan steunen. Nu worden ze bijgevallen door Mike Lee en Jerry Moran.

Nederlaag

Mitch McDonnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, liet maandag weten dat ‘de pogingen om het mislukte stelsel van Obamacare te vervangen niet zullen slagen’. McDonnell wil nu kijken of Obamacare kan worden ontmanteld, zonder te stemmen door een alternatief.

Voor Trump een nederlaag. Een van Donald Trumps verkiezingsbeloften was om het zorgstelsel van Obama te vervangen door een alternatief stelsel. Dat plan lijkt nu achter de horizon te verdwijnen.

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, vindt dat de Republikeinen hun pogingen om Obamacare van tafel te krijgen moeten staken: ‘Dit is onwerkbaar. De Republikeinen zouden samen met de Democraten moeten kijken hoe we de premies omlaag kunnen krijgen, en zich inzetten voor zekerheid op de lange termijn.’

Samenwerking met de Democraten?

Trump reageerde via Twitter op het nieuws. Hij vindt dat de Republikeinen er eerst voor moeten zorgen dat Obamacare wordt ontmanteld, om daarna in overleg met de Democraten tot een beter alternatief te komen. IJdele hoop: de Democraten laten weten geen steun te verlenen aan een zorgstelsel dat Obamacare zal vervangen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Obamacare simpelweg afschaffen brengt risico’s met zich mee: miljoenen Amerikanen zitten dan zonder zorgverzekering. Dat zou voor grote onrust zorgen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!