Amerikaanse vicepresidenten

Walter Mondale (1977-1981): machtige nummer twee

15 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Walter Mondale was de vice-president van de Verenigde Staten onder president Jimmy Carter. Met een ferme grip op het beleid in het Witte Huis heeft hij de functie van vice-president blijvend veranderd.

In 1972 wees Mondale een verzoek om running mate van George McGovern te worden nog af, maar in 1976 had hij er wel oren naar om met Jimmy Carter het Witte Huis te betreden. Als tweede man, naast de zuidelijke Carter uit Georgia, was Mondale (uit de noordelijke state Minnesota) een electorale aanvulling voor de Democraten.

Van reactionair naar hervormer

Paspoort Walter F. Mondale (1928-)
Geboren in: Ceylon, Minnesota
Studie: University of Minnesota (rechten)
Vorige functie(s): Senator (1974-1976), Minister van Justitie van Minnesota (1960-1964)
In functie: 1977-1981
Thuisstaat: Minnesota
Partij: Democraten

Portret van vicepresident Walter Mondale. Foto: Wikimedia.
Foto: Wikimedia.

Mondale stond bekend als een fiscaal conservatief en liberaal politicus. Met deze standpunten sprak hij een breed publiek aan. Hoewel hij gezien werd als een centrist, was Mondale ook een stevig hervormer – hij was vooral voorstander van een grotere rol voor de overheid. Die, zo betoogde hij gedurende zijn carrière, moest worden gezien als een vriend en een ‘force of good’.

Mondale werd een relatief machtige vicepresident. Hij dwong een wekelijkse lunch af met de president, en veranderde van ceremonieel figuur in een adviseur met de rol van ‘vliegende keeper’ in het Witte Huis. Vicepresidenten na Mondale hebben dit voorbeeld gevolgd. Mondale wordt hierdoor aangeduid als de eerste ‘activistische vicepresident’.

De speech van Mondale als kandidaat-vicepresident in 1976.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trivia

  • Mondale nam het later als Democratische kandidaat in de Presidentsverkiezingen van 1984 op tegen zittend President Reagan. Deze verkiezingen heeft Reagan in een landslide victory gewonnen, mede dankzij het slimme mediagenieke optreden van Reagan. (zie video hieronder). De campagne van Mondale wordt nog steeds gebruikt om aan te tonen hoe het niet moet.

Hier is goed te zien hoe Reagan de gekwalificeerde Mondale met
humor tóch onschadelijk heeft weten te maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

  • Na zijn vicepresidentschap en zijn kansloos verloren race om het presidentschap in 1984, trok hij zich terug uit het publieke leven. Hij werd echter halverwege de jaren ’90 van stal gehaald door President Bill Clinton om ambassadeur in Japan te worden (1993-1996).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.