Merkel bereidt Trump voor op koel welkom G20

29 juni 2017Leestijd: 1 minuut
Merkel en Trump op de G7-top - bron:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump hoeft niet op een al te warm ontvangst te rekenen, als hij 7 en 8 juli de G20-top in het Duitse Hamburg bijwoont. Gastvrouw Angela Merkel zegt dat Trump geen ‘makkelijke gesprekken’ hoeft te verwachten volgende week.

In een toespraak tot de Bondsdag noemde Merkel haar Amerikaanse collega niet bij naam, maar iedereen die haar aanhoorde, wist dat het maar over één man kon gaan.

America First

Volgens de Duitse bondskanselier is wereldwijde samenwerking de oplossing voor nijpende kwesties als terreur en migratie: ‘Zij die denken dat de problemen in de wereld kunnen worden opgelost door isolationisme en protectionisme, zien het verkeerd.’

Trump heeft zich in het recente verleden uitgesproken tegen handelsverdragen en voert een ‘America First‘-beleid. Hij trok zich tevens terug uit het klimaatakkoord van Parijs – waar andere wereldleiders schande van spraken.

Verantwoordelijkheid begrijpen

De Franse president Emmanuel Macron (die steeds inniger wordt met Merkel) lanceerde het provocerende initiatief Make Our Planet Great Again – naar Trumps bekende slogan. Merkel haakt er nu ook op in.

Lees ook: Nederland zit klem nu EU-integratieturbo aanstaat >

Ze haalde uit naar de Amerikanen vanwege de terugtrekking uit het klimaatakkoord: ‘Ik ga de gesprekken (tijdens de G20-top, red.) leiden op een manier die het klimaat ten goede komt.’ Leiders die naar deze bijeenkomst komen, moeten goed begrijpen dat ze een verantwoordelijkheid hebben voor de planeet, aldus Merkel.