algemeen Premium Corner

Gerrit Jan Zwanenburg, kenner van de oorlog

01 mei 2016

In de Tweede Wereldoorlog was Gerrit Jan Zwanenburg als puber in Friesland ooggetuige van luchtaanvallen door Duitse en geallieerde toestellen. Hij zag vliegtuigen neerstorten. Een Canadese piloot die in 1941 vanuit de cockpit naar hem wuifde, bleek later te zijn neergestort in de Noordzee en is nooit teruggevonden. Die ervaringen inspireerden Zwanenburg om zich na de oorlog als burgerofficier van de Koninklijke Luchtmacht in te zetten voor de berging van neergestorte vliegtuigen, vooral in de drooggemaakte delen van het IJsselmeer. ‘Mijn man heeft de polders schoongemaakt,’ zegt zijn vrouw Lettie (88). ‘Tientallen vermisten heeft hij teruggevonden.’ Zwanenburg overleed vrijdag 22 april in het ziekenhuis, nadat hij eerder die dag thuis in Baarn onwel was geworden. Hij werd 88 jaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.