In opspraak: vier omstreden maar onverzettelijke politici

02 januari 2014Leestijd: 3 minuten

Hoewel burgemeester Rob Ford van Toronto bij verschillende schandalen betrokken is en de gemeenteraad van de Canadese stad hem niet meer ziet zitten, wil hij toch opgaan voor een nieuwe termijn.

Wel meer omstreden politici geloven dat zij na een tumultueus verlopen termijn, waarin dubieuze praktijken een grote rol speelden, een goede kans maken om toch weer te worden herkozen. Elsevier.nl zet vier in opspraak geraakte maar onverzettelijke politici op een rij.

1. Silvio Berlusconi

Dat ophef niet altijd hoeft te betekenen dat de kiezer een politicus ook daadwerkelijk laat vallen, werd wel bewezen door de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi.

Hij wordt beschuldigd van onder meer banden met de maffia, corruptie, omkopen van rechters en betaalde seks met de minderjarige prostituee Ruby.

In juni vorig jaar werd hij voor het laatste strafbare feit veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Desondanks deed hij met zijn partij PDL mee aan de parlementsverkiezingen en verloor die maar nipt van de centrum-linkse Democratische Partij. Begin oktober vorig jaar werd hij uit de Senaat gezet, maar even daarna zei hij door te willen gaan in de politiek.

2. Jos van Rey

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie, het lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen, maar de afgetreden wethouder van Roermond en ex-senator Jos van Rey wil van geen wijken weten.

De Limburgse politicus heeft samen met oud-partijgenoten een lokale partij opgericht, de Liberale Volkspartij Roermond. De partij doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Van Rey zal weer verkiesbaar zijn.

3. Anthony Weiner

De Amerikaanse politicus Anthony Weiner van de Democratische Partij moest zich in 2011 terugtrekken uit het Congres wegens een seksschandaal.

De getrouwde Weiner had seksuele getinte gesprekken gevoerd en foto’s uitgewisseld met vrouwen op het internet, maar besloot vorig jaar september – hoewel er nieuwe seksueel getinte foto’s opdoken – toch mee te doen aan de burgemeestersverkiezingen in New York. Die verloor hij met minder dan 5 procent van de stemmen.

4. Fatima Elatik

Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost, PvdA’er Fatima Elatik trad in 2010 af vanwege financiële schandalen. Zo was er de zaak rond een muziekcentrum waarbij het stadsdeelbestuur 30 miljoen euro verloor en een te dure boot voor het zeilevenement Sail in Amsterdam inhuurde. Ook rezen er vragen over een taxirit naar Nijmegen die honderden euro’s kostte.

Elatik verweerde zich tegen de aantijgingen door te zeggen dat over de Sailboot al eerder een debat was gevoerd.

Wat het muziekcentrum MuzyQ betreft had zij met een erfenis te maken, waarvoor zij overigens wel de verantwoordelijkheid wilde nemen. Uit de factuur blijkt dat de rit van 450 euro wel is gemaakt, maar dat Elatik de rekening niet zelf heeft ingediend, concludeerde NRC Handelsblad.

In beide zaken lichtte zij de stadsdeelraad onvoldoende in, vonden oppositiepartijen VVD en SP. Maar in november dat jaar keerde Elatik ‘gewoon’ weer terug op haar oude post, nadat een onderzoekscommissie van het stadsdeel haar vrijpleitte. Toenmalig oppositiepartij VVD toonde zich verbolgen over de terugkeer van de PvdA en Elatik in het bestuur.