Kabinet zoekt steun bij oppositie in Algemene Beschouwingen

25 september 2013Leestijd: 2 minuten

Om 10.30 uur beginnen in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen. Premier Mark Rutte (VVD) zal bij de oppositie steun moeten vinden om zijn bezuinigingsplannen door de Eerste Kamer te krijgen.

Alle fractievoorzitters zullen woensdag in de Tweede Kamer aan het woord komen. Onderwerp van gesprek is de op Prinsjesdag door het kabinet gepresenteerde Miljoenennota.

Geen oplossingen

‘Spannend wordt het wel, maar echte oplossingen verwacht ik vandaag of morgen nog niet,’ zegt de fractieleider van oppositiepartij D66 Alexander Pechtold in de aanloop naar de debatten.

Net als de andere oppositieleiders presenteert ook Pechtold woensdag een alternatieve jaarbegroting. Hierin zijn meer lastenverlichtingen opgenomen en vooral snellere hervormingen op de arbeidsmarkt. Interessant is om te zien hoe de relatie tussen Pechtold en het kabinet erbij ligt na de mislukte flirt van afgelopen zomer.

Sleutelpositie

Maar de ogen zullen vooral gericht zijn op CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Zijn partij bezit met elf zetels in de Eerste Kamer een sleutelpositie voor het kabinet. Met de steun van Buma kan het kabinet aan de slag. Maar gemakkelijk zal dat niet worden. In een opiniestuk in Trouw verwijt Buma het kabinet de ‘kille bezuinigingen’ te verhullen door de aandacht te richten op het vriendelijk klinkende ‘participatiesamenleving’. Het CDA wil het kabinet pas steun geven als de partij zelf voor 2 miljard euro aan ombuigingen mag doorvoeren.

SP en PVV

Van de oppositiepartijen SP en PVV hoeft dit kabinet weinig steun te verwachten. PVV-leider Geert Wilders ziet helemaal niets meer in deze regering en wil dat Rutte zo snel mogelijk opstapt.

SP-leider Emile Roemer is iets gematigder maar zijn voorstellen liggen zo ver af van de Miljoenennota dat ook uit socialistische hoek weinig steun moet worden verwacht.