Duizenden handtekeningen voor ontslag Van Aartsen

28 juli 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Duizenden mensen hebben sinds afgelopen vrijdag een petitie getekend waarin het ontslag van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) wordt geëist. De ondertekenaars vinden dat Van Aartsen niet daadkrachtig genoeg optreedt tegen antisemitisme in zijn stad.

Initiatiefnemer van de petitie Michiel Mans maakt zich boos over de uitspraak van Van Aartsen tegen Omroep West dat er ‘geen grenzen overschreven waren’ bij een Pro-Palestina protest donderdag in de Schilderswijk in Den Haag. De politie deed geen aanhoudingen. Wel doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar strafbare feiten.

‘Wij accepteren geen oproepen tot volkerenmoord. Wij accepteren geen burgemeesters die oproepen tot volkerenmoord niet grensoverschrijdend noemen,’ schrijft Mans. Volgens hem werd er bij de demonstratie rechtstreeks opgeroepen om Joden te doden. Maandag rond vier uur had zijn petitie meer dan 8.600 handtekeningen.

Grondrecht

De gemeente Den Haag liet in een verklaring weten dat het grondrecht om te demonstreren ‘zo fundamenteel is’ dat burgemeesters ervoor moeten zorgen ‘dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden’, ook als die ‘door anderen als schokkend wordt ervaren’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eerdere incidenten

Eerder waren tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag borden met hakenkruizen en jihadvlaggen te zien. De organisatie mocht toen pas weer verder gaan met de demonstratie als de vlaggen en borden werden weggehaald.

Dat gebeurde wel, maar politici van onder meer CDA, de ChristenUnie en de PVV vonden dat Van Aartsen op dat moment de demonstratie had moeten afblazen.

Van Aartsen zei toen weinig te kunnen doen tegen demonstraties waarvoor vergunningen zijn aangevraagd en toegekend. Op grond van vrijheid van meningsuiting kan een protest niet zomaar op voorhand worden geweigerd.

Na het incident sprak Van Aartsen met Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en anderen van Joodse organisaties. Zij vonden in eerste instantie dat Van Aartsen had moeten ingrijpen, maar legden zich neer bij de uitleg van Van Aartsen.