Burgemeester Heerlen woedend over ‘levensgevaarlijk’ drugslab

19 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Paul Depla (PvdA) van Heerlen is woedend over een drugslab dat zaterdag werd ontdekt in een garage midden in een woonwijk in Heerlen. De PvdA’er noemt het ‘schandalig’ dat op deze manier de levens van onschuldige mensen in gevaar worden gebracht.

‘Volstrekt onacceptabel, zo’n chemisch bedrijf midden in een woonwijk’, zei hij. ‘Schandalig dat op deze manier onschuldige mensen in gevaar worden gebracht. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de zaak was ontploft.’

Rookpluimen

Zaterdagavond kreeg de brandweer een melding over dampen en rookpluimen die uit een gebouw in de Nieuwstraat in stadsdeel Hoensbroek kwamen.

Bij aankomst troffen brandweer en politie een drugslaboratorium aan. De 33-jarige bewoner was in het pand aanwezig en werd aangehouden.

Chemicaliën

Depla nam zondag een kijkje bij het pand. ‘Je ziet dit de laatste tijd steeds vaker in het zuiden van Nederland’, zei de burgemeester. ‘De resten worden vervolgens in de natuur gedumpt.’

De afgelopen weken zijn op verschillende plaatsen in Limburg vaten met chemicaliën gevonden, afkomstig van xtc-laboratoria. Ook natuurorganisatie schreeuwen daarom om actie.

Actie

Depla roept minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) op om meer te doen tegen drugslaboratoria. Bij de Nationale Politie zitten vier mensen op deze vorm van drugscriminaliteit en dat is volgens Depla veel te weinig.

Depla is één van de burgemeesters die al langer strijden tegen illegale drugscriminaliteit. Volgens Depla heeft de regering ‘een gedrocht’ gecreëerd met de legale handel aan de voordeur en de illegale levering aan de achterdeur. De PvdA’er vindt dat de overheid daarom het produceren van drugs, zoals wiet, in eigen handen moet gaan nemen.