nederland

Is de wolf terug in Nederland?

05 juli 2013Leestijd: 2 minuten

Donderdagochtend is op de Uiterdijkenweg in Luttelgeest (Flevoland) een dier doodgereden waarvan wordt vermoed dat het om een wolf gaat. Of het echt een wolf is moet blijken uit DNA-onderzoek.

Dat meldt ARK Natuurontwikkeling, een organisatie die ijvert voor een goede voorlichting over wolven bij een eventuele terugkeer van de dieren in Nederland.

Het DNA wordt onderzocht om vast te stellen wat voor dier het is: een wolfshond of een wolf.

Geen bewijs

In 2011 zeiden meerdere mensen dat ze op de Veluwe een wolf hadden gezien maar hard bewijs ontbrak. Als het in Luttelgeest doodgereden dier een wolf blijkt te zijn, is dat voor het eerst sinds de negentiende eeuw dat met zekerheid de aanwezigheid van de wolf in Nederland is vastgesteld.

De wolf is in de negentiende eeuw in Nederland uitgeroeid. Het dier werd als een enorme bedreiging gezien wegens aanvallen op kuddes schapen en andere landbouwhuisdieren. De schade voor arme keuterboertjes was vaak enorm.

Mensen aangevallen

Ook werden mensen aangevallen, al waren dat uitzonderingen. Wolven zijn schuw maar als ze lijden aan hondsdolheid kunnen ze levensgevaarlijk worden. Waar de laatste wolf is geschoten is onbekend.

Bronnen spreken elkaar tegen. Mogelijk zou het in 1881 in het Noord-Brabantse Helvoirt zijn geweest of in 1845 in het Limburgse Schinveld.

Beschermd

Inmiddels is de wolf door Europese natuurafspraken beschermd. En door de opening van het ijzeren gordijn trekken de dieren vanuit Oost-Europese landen westwaarts. In Duitsland en Zweden zijn al honderden wolven.

Er wordt in Duitsland illegaal en in Zweden legaal – het heeft een ontheffing van de Europese Unie – op de dieren gejaagd. De dieren vallen namelijk vee aan en dat zorgt voor grote consternatie onder de plattelandsbevolking.

Afschieten

In 2012 hebben jagers, natuurclubs, boeren en het ministerie van Economische Zaken – waar natuur onder valt – overlegd over wat er moet gebeuren als de wolf hier komt. Daar is niets uitgekomen. Een deel van de Tweede Kamer – waaronder de VVD-fractie – wil dat alle eventuele wolven worden afgeschoten, een ander deel – waaronder de Partij voor de Dieren – wil de wolf beschermen. Tweede Kamerleden van zowel de VVD als de Partij voor de Dieren vreesden – zeiden ze in 2010 tegen Elsevier – dat als er geen nieuw beleid komt, de auto de scherprechter wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.