nederland

Slotervaartziekenhuis definitief verkocht aan Loek Winter

12 december 2013

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam komt in handen van zorgondernemer Loek Winter. Met de verkoop komt een einde aan een aandeelhoudersstrijd die sinds eind vorig jaar aan de gang was.

Dat heeft de tijdelijke bestuurder van het ziekenhuis, Charlotte Insinger, donderdag bekendgemaakt. Winter betaalt 29 miljoen euro voor het hospitaal.

Hoewel de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam woensdag vraagtekens zette bij de koopovereenkomst, gaf deze aan Insinger de bevoegdheid om te beslissen over de koop. Zij stemde donderdag, na nog een hele nacht onderhandelen over alternatieve plannen van onder andere oud-directeur Aysel Erbudak, met de verkoop aan Winter’s MC Groep in.

Aandeelhoudersstrijd

Vastgoedondernemer Jan Schram redde het eerste private ziekenhuis van Nederland in 2006 al van een faillissement. Sinds het overlijden van Schram is er een felle strijd gaande over de aandelen van het ziekenhuis tussen Aysel Erbudak en de erfgenamen van de ondernemer.

Erbudak, die in februari 2013 werd geschorst als bestuurder, omdat ze met verzekeraar Achmea over de zorginkoop onderhandelde zonder dit met de andere bestuurders te overleggen, is met haar kinderen minderheidsaandeelhouder van het ziekenhuis. Zij vond dat zij als eerste recht had op de aandelen van de erven van haar zakenpartner Jan Schram. Bovendien vond zij dat het ziekenhuis nu als ‘koopje’ is weggezet.

Erbudak had laten weten te werken aan een alternatief plan voor het Slotervaartziekenhuis met een internationaal ziekenhuisconcern, maar had meer tijd nodig om tot een bod te komen. Naar verluidt wilden zorgverzekeraar Achmea en de ING-bank niet meewerken.

Noodlijdend

Loek Winter wilde met zijn MC Groep al langer het noodlijdende Slotervaartziekenhuis in Amsterdam kopen. Het bestuur van het ziekenhuis liet eerder al weten dat het ziekenhuis gebaat is bij een snelle verkoop, omdat anders het voortbestaan in het geding zou komen.

Het ziekenhuis leed vorig jaar een verlies van 2,1 miljoen euro en zou direct opeisbare leningen niet zomaar kunnen terugbetalen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.