‘Arts die zelfmoord pleegde, handelde ontoelaatbaar bij euthanasie’

18 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Inspectie voor de Gezondheidszorg blijft erbij dat het handelen van de huisarts uit Tuitjenhorn, die op non-actief was gesteld en daarna zelfmoord pleegde, ‘medisch ontoelaatbaar’ was. Er zijn zelfs aanwijzingen voor een strafbaar feit.

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag gemeld. De zelfmoord van de arts uit Tuitjenhorn leidde tot landelijke commotie en onrust onder artsen.

Details

Het Openbaar Ministerie en de politie deden samen onderzoek naar de gang van zaken rond de euthanasie die door de arts was uitgevoerd. Het was niet duidelijk of een terminaal zieke patiënt een ‘uitdrukkelijk en ernstig verlangen’ tot levensbeëindiging had.

De Inspectie spreekt nu van ‘feiten die ver buiten de medische praktijk vallen’. Verder wil de IGZ weinig details kwijt over het handelen van de arts.

Problematiek

De Landelijke Huisartsen Vereniging is niet tevreden met de uitspraak van de IGZ. Deze schept onvoldoende duidelijkheid voor patiënten en huisartsen. ‘Voor onze beroepsgroep is het van groot belang dat openbaar wordt welke feiten en omstandigheden hebben geleid tot de problematiek.’

De IGZ laat weten de zaak te zullen evalueren. Als het aan de huisartsenvereniging ligt, wordt het handelen van de Inspectie daarbij betrokken.