OM heeft veel uit te leggen over fotodeal met Volkert van der Graaf

24 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Dat de eerste foto van Volkert van der Graaf na diens voorwaardelijke vrijlating in 2014 met medeweten van justitie in scène was gezet, is al absurd. Maar alle leugens om de toedracht af te schermen, zijn ronduit zorgwekkend. Heeft de verantwoordelijke minister wel grip op zijn ambtenaren?

Na alle gedoe rond het ‘bonnetje’ van de deal met drugsbaron Cees H. is er nu een affaire rond de ‘fotodeal’ met de moordenaar van Pim Fortuyn. Het Openbaar Ministerie (OM) wrong zich na de onthulling door het tv-programma Brandpunt-Reporter in allerlei bochten.

Eerst werd een onderzoek toegezegd. Toen werd beweerd dat het OM een dag voor de fotosessie op de hoogte was gesteld. Tot slot verklapte raadsman Stijn Franken van Van der Graaf dat in de twee maanden voor de publicatie intensief was overlegd met onder meer het OM.

Tijdens de opnamen werd de moordenaar nota bene beveiligd door medewerkers van justitie. Aanstormend politicus Pim Fortuyn kreeg die beveiliging destijds niet.

Schimmig

Ook in deze affaire blijkt dat het OM schimmig opereert. Wist de top van de fotodeal? Zo ja, waarom werden de verantwoordelijke bewindslieden dan niet vooraf geïnformeerd over deze gevoelige kwestie? Als topman Herman Bolhaar niet op de hoogte was, roept dat ook vragen op. En als hij wel op de hoogte was, roept dat nog meer vragen op.

Waarom belet justitie andere journalisten hun werk te doen door een deal te sluiten met een fotograaf die rond die tijd nog dag en nacht optrok met crimineel Willem Holleeder? Of werd de keuze van de fotograaf aan de raadsman overgelaten?

Geschutter

Het opereren van het OM brengt minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie in problemen. Hij informeerde de Tweede Kamer verkeerd. Nieuw geschutter kan de minister zich niet permitteren. Een helder feitenrelaas zal duidelijk moeten maken wie er allemaal gelogen hebben.

Daarna is het oordeel aan de Tweede Kamer. Intussen moet de minister zijn eigen OM ter verantwoording roepen.