Nu asielzoekerscentrum in Gouda in plaats van megamoskee?

09 september 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

De gemeente Gouda wil ongeveer vijfhonderd asielzoekers opnemen in de Prins Willem Alexanderkazerne. Eerder waren daar plannen voor een ‘megamoskee’.

Die werden na luid protest van de bevolking uiteindelijk van tafel geveegd. Nu wil de gemeente het pand aan het als asielzoekerscentrum inzetten. Het is de bedoeling dat migranten daar in de tweede helft van 2016 worden gehuisvest na een grootschalige verbouwing van de kazerne.

Brief

Burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) en de Goudse wethouders hebben de omwonenden van het kazerneterrein woensdag per brief geïnformeerd over de plannen. ‘Het college vindt dat het onder meer vanwege het landsbelang de verantwoordelijkheid heeft een passende bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen,’ schrijft Schoenmaker in de brief.

Gouda zegt met het plan gehoor te willen geven aan een oproep van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om extra opvangplaatsen. Het COA zoekt dringend opvangcentra voor de migrantenstroom, en is naar eigen zeggen in gesprek met 120 gemeenten.

Maatschappelijke bestemming

De gemeente is van plan om binnenkort een informatiebijeenkomst te houden voor omwonenden en zegt zelf geen idee te hebben hoe omwonenden zullen reageren. De kazerne heeft een zogenaamde maatschappelijke bestemming en er is geen bestemmingswijziging noodzakelijk.

Wel moeten gebruiks- en omgevingsvergunningen worden afgegeven. Het asielzoekerscentrum moet minstens tien jaar openblijven, aldus het COA. Eerder kwam al in de Zeelandhallen in Goes en in de IJsselhallen in Zwolle extra opvangcapaciteit voor migranten.