Politie pakt Pegida-aanhangers en -tegenstanders op in Utrecht

08 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De politie heeft zondagmiddag arrestaties verricht rondom de demonstratie van de anti-islamitische Pegida-beweging in Utrecht. Zowel voor- als tegenstanders van de demonstratie zijn gearresteerd.

Het gaat om ruim twintig mensen, die onder meer zijn opgepakt wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Andere aanwezigen probeerden het protest te verstoren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘EU-thanasie’

Eerder op de dag was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie droeg de groep op de bus in te stappen. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum en wees het park aan als demonstratielocatie. Een vorige demonstratie van Pegida in de Domstad was ook al onrustig verlopen.

In het Hogelandsepark verzamelden zich zondagmiddag zo’n 150 Pegida-aanhangers. Zij droegen spandoeken met zich mee met opschriften als ‘Islamisering is EU-thanasie’, ‘Koran is vergif’ en ‘Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied’.

Discriminatie

Spreekster Raffie Chohan van Pegida Nederland, waarvan eerder deze week bekend werd dat zij wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie voor vermoedelijke discriminerende uitspraken, leek haar woorden ditmaal te temperen. Volgens Chohan is er ‘maar één partij die de problemen benoemt en oplossingen aandraagt, en dat is de PVV’.

‘De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims,’ zei Chohan eerder tijdens een demonstratie. Het Openbaar Ministerie meent dat er met deze opmerking een grens is overschreden en kondigde deze week aan een onderzoek naar Chohan te verrichten.