Coalitie zet mes in sociale voorzieningen asielzoekers

12 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De coalitiepartners VVD en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen binnen de sociale voorzieningen voor asielzoekers. Onder meer de bijstandsuitkering en huurtoeslag voor migranten met een verblijfsstatus gaan omlaag.

Ook krijgen ze een meer sobere huisvesting in de vorm van een containerwoning of leegstaand kantoorpand. Op die manier hoeven asielzoekers geen huur te betalen, daardoor wordt de bijstand verlaagd en komt de huurtoeslag te vervallen.

Sobere huisvesting

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat er sneller gewerkt gaat worden aan ‘het sobere dak boven het hoofd’ voor de asielzoekers. Zijn partij wil ook een einde maken aan de voorrangspositie van migranten bij de aanwijzing van sociale huisvesting.

De PvdA heeft maandag ingestemd met het voorstel van de VVD, waarin ook staat dat er een collectieve ziektekostenregeling komt voor asielzoekers.

De liberalen lanceerden zaterdag een plan waarmee ze de migranteninstroom naar Nederland willen afremmen door te tornen aan de sociale voorzieningen. Het is onduidelijk in welke omvang er wordt bezuinigd.

In asielzoekerscentra verblijven momenteel 13.000 migranten met een verblijfsvergunning, zij moeten eigenlijk in een huis worden geplaatst. Door een gebrek aan sociale huurwoningen lukt dit vaak niet en blijven de centra overvol, waardoor nieuwe asielzoekers uit moeten wijken naar noodopvanglocaties.

Rondje Nederland

Migranten worden van crisislocatie naar crisislocatie gereden. Uit een inventarisatie van elsevier.nl blijkt dat binnenkomende asielzoekers eerst op een ‘rondje Nederland’ worden getrakteerd, voordat ze in reguliere opvangcentra worden geplaatst.

Een woordvoerders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat gemeenten wel verplicht zijn migranten te huisvesten, omdat ze anders op straat moeten slapen.