VVD: asielzoeker moet geen recht meer op huurwoning hebben

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben totaal verschillende ideeën over hoe het toenemende aantal asielzoekers moet worden gehuisvest. De PvdA wil 100.000 nieuwe sociale huurwoningen, de VVD wil dat geen enkele asielzoeker met verblijfsvergunning nog automatisch een woning toebedeeld krijgt.

Maandag werd bekend dat komend jaar voor zeker 43.000 asielzoekers met verblijfsvergunning huizen moeten worden gezocht. Dat aantal komt bovenop de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen die nu al bestaan in veel steden.

Bejaardenhuizen, kantoren

De VVD zegt daarom af te willen van de huidige regeling waarbij asielzoekers met verblijfstatus voorrang krijgen op sociale huurwoningen. VVD-Kamerlid Roald van der Linde zegt tegen het AD dat ‘er nu al sociale spanning ontstaat, doordat mensen die al jaren op de wachtlijst staan niet snappen waarom zij nog langer moeten wachten. Als we er niets aan doen, gaat het fout.’

In plaats daarvan wil de VVD asielzoekers onderbrengen in leegstaande kantoren, bejaardenhuizen en containerwoningen. ‘We zullen altijd zorgen dat het er veilig en warm is, maar het is wel sober. Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo’n woning,’ zegt Van der Linde.

PvdA: meer huurwoningen

Coalitiepartner PvdA kwam maandag naar buiten met een heel ander plan. Zij willen in de komende twee jaar 100.000 nieuwe tijdelijke huizen laten bouwen door woningcorporaties. Het ministerie zou daarbij garant staan voor de investeringen die de corporaties hiervoor moeten doen.

Op lange termijn wil de PvdA dat projectontwikkelaars de ruimte krijgen om 700.000 woningen in de vrije sector te bouwen. ‘Aan woningen uit het segment net boven de sociale huur, daar is grote behoefte aan,’ aldus PvdA-Kamerlid Albert de Vries.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de begroting van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD). Daar zullen beide regeringspartijen hun plannen voor de huisvesting van asielzoekers voorleggen aan de Kamer. Naar verwachting kan het voorstel van de sociaaldemocraten op steun rekenen van andere linkse partijen.