Chaos en woede in Cyprus door heffing op spaargeld

18 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Het plan om spaarders in Cyprus te laten meebetalen aan de Europese noodhulp om het land te redden, heeft tot grote woede en een bankrun geleid. Spaarders met minder dan 100.000 euro op hun rekening moeten met een heffing van 6,75 procent meebetalen aan het Europese reddingsplan.

Spaarders boven een ton moeten een heffing van 9,9 procent betalen.

Het reddingsplan van de EU en het IMF voorziet in noodleningen van 10 miljard euro. Het land zelf moet 6 miljard euro bijdragen. Dat moet worden opgebracht door de heffingen op spaartegoeden.

Betalingsverkeer stilgelegd

Dat laatste heeft in het land tot grote woede geleid en een bankrun. Op last van de president van de centrale bank van het land werd al het betalingsverkeer tot nader order stilgelegd.

President Nikos Anastasiades zei zondagavond in een toespraak tot de natie dat het land zijn ergste crisis doormaakt sinds de Turkse invasie in 1974.

Aandelen banken

Volgens Anastasiades is het bedoeling om spaarders die een heffing moeten betalen te compenseren in de vorm van aandelen in banken. Die aandelen worden gedekt door toekomstige aardgasbaten.

Anastasiades benadrukte opnieuw dat er geen andere keus is. Het alternatief is een bankroet van het financiële systeem en een vertrek uit de eurozone. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

De president drong er bij de politieke partijen op aan om zich achter het reddingsplan te scharen. Het parlement van Cyprus komt maandag in spoedzitting bijeen om te stemmen over het reddingsplan voor het noodlijdende land,

Kleine spaarders

Cyprus zou met internationale geldschieters in gesprek zijn over aanpassing van het plan om kleine spaarders te ontzien. Dat zou ook de reden zijn waarom is besloten de stemming in het parlement uit te stellen van zondag naar maandag.

Zonder tegemoetkoming aan kleine spaarders lijkt het noodplan kansloos in het Cypriotische parlement.