Huizenprijzen weer fors lager dan een jaar eerder

21 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De prijs van bestaande koophuizen was in september 4,1 procent lager dan een jaar eerder. De huizenprijs lag daarmee op hetzelfde niveau als in 2003.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag publiceerden. In vergelijking met augustus 2008, toen de huizenprijzen op hun toppunt waren, zijn huizen bijna eenvijfde goedkoper geworden.

Van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht daalden de prijzen in Utrecht het minst, nog maar 2,0 procent. In Den Haag namen de prijzen met 4,7 procent af, iets meer dan gemiddeld. In Amsterdam en Rotterdam was de prijsdaling respectievelijk 3,4 en 3,2 procent.

Aantal transacties

Het totale aantal verkochte huizen (74.126) lag in de eerste drie kwartalen van dit jaar bijna eentiende lager dan vorig jaar. In het derde kwartaal was het aantal huizentransacties wel elke maand hoger dan in 2012.

Van de vier grote steden was Utrecht ook de gemeente waar de woningverkoop het sterkst terugliep. De eerste negen maanden van dit jaar werden daar 15 procent minder huizen verkocht dan een jaar eerder. In Amsterdam en Rotterdam was dat 6,7 en 5,6 procent, in Den Haag 10,4 procent.