Europese Centrale Bank dwingt ons tot flink consumeren

03 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) mag zich in de handen wrijven. De Europese Centrale Bank verlaagde gisteren haar belangrijkste rentetarief van 0,75 naar 0,5 procent – het laagste niveau sinds de invoering van de euro.

De ECB verlaagt de rente om de nog steeds erg zwakke economie van de eurozone aan te zwengelen. Door de rente te verlagen, maakt de ECB sparen nog onaantrekkelijker, en lenen aantrekkelijker.

Meer uitgeven

De centrale bank hoopt dat consumenten en bedrijven in de eurozone meer gaan lenen en uitgeven – precies ook de wens van Rutte, die hoopt dat we vrolijk met z’n allen al consumerend de economische crisis verslaan, om verdere bezuinigingen en lastenverzwaringen te voorkomen.

Om ook banken te laten meewerken – die lenen namelijk maar met mondjesmaat geld uit – verlengde de ECB een eerdere zogenoemde kredietfaciliteit: banken mogen tot medio volgend jaar onbeperkt spotgoedkoop geld lenen bij de ECB. Dat kunnen ze dan met flinke winst weer uitlenen aan hun klanten.

Stimuleren economie

Vooral met deze laatste maatregel gaat de ECB steeds meer lijken op de Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, die feitelijk zowat de rol van de Amerikaanse regering heeft overgenomen in het stimuleren van de economie.

De Fed heeft dat mandaat, de ECB kreeg enkel als mandaat van de eurolanden om de inflatie te beteugelen.

Wat moet u, belastingbetaler, spaarder, huizenbezitter of huurder nu doen? Zeker is dat spaarrentes verder gaan dalen, net als hypotheekrentes. Die beweging is – ja, ook bij hypotheekrentes – reeds ingezet.

Beleggen

Als vermogen in waarde daalt door de lage rente en de vermogensrendementsheffing (1,2 procent belasting), en dat doet het als uw geld op een spaarrekening zet, is het wellicht toch tijd om het op andere manieren te investeren. Door een eigen huis te kopen: prijzen zijn aantoonbaar laag.

Of, zoals steeds meer particulieren weer doen, door te beleggen. Ondanks de economische crisis zitten beurskoersen al jaren in de lift.

Dat is geen toeval: de rente daalt al jaren, steeds meer mensen gaan op zoek naar rendement op de beurs. Rutte moedigde aan tot consumeren in een naïef ogend optimisme, de ECB dwingt ons er zowat toe.

 

Volg Philip Willems op Twitter