Ja, de Atoomtop is al die kosten en verkeersoverlast waard

24 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Nederland stijgt in aanzien door de nucleaire top te faciliteren. Het kost wat en levert verkeershinder op, maar voor een economie die zo is gericht op het buitenland, zijn de uiteindelijke opbrengsten significant.

Terroristische groepen die aan de haal gaan met nucleair materiaal, het is een reëel gevaar. Het onderwerp van de Atoomtop, vandaag en morgen in Den Haag, is serieus genoeg om de staatshoofden en regeringsleiders van 53 landen bijeen te krijgen.

Nooit eerder waren zo veel groten der aarde in Nederland aanwezig. Al moet gezegd dat de Haagse Vredesconferenties van 1899 en 1907 ook uitstekend werden bezocht.

Nederland dankte er mede eerst zijn neutrale, en later zijn internationale status aan. Plus een mooi Vredespaleis, dat de Amerikaanse filantroop Andrew Carnegie liet bouwen.

Wat levert de top van vandaag op, behalve de onvermijdelijke overlast voor automobilisten en Hagenaars? In elk geval een stevige rekening. De top zelf kost het ministerie van Buitenlandse Zaken 24 miljoen. Exclusief beveiligingskosten en die zijn een veelvoud daarvan.

Ook de gemeente Den Haag steekt miljoenen in het goede verloop van dit ‘evenement zonder precedent’. Grove schatting: 100 tot 150 miljoen.

Vooruitgang

Is het Nederland zo veel geld waard om Nucleair Security Summit-gastheer te zijn? Morgenavond ligt er een Slotverklaring, waaruit zal blijken dat het beter beveiligen van splijtstoffen en radioactief materiaal een zaak is van de lange adem.

Je moet in de technische details kruipen om de vooruitgang te zien; het gaat vooral om de intentie van 53 landen om er samen uit te komen.

VVD-premier en Atoomtopvoorzitter Mark Rutte zei gisteren: ‘De wereld een beetje veiliger maken.’ Klinkt bescheiden, maar als het lukt, profiteert Nederland daar ook van.

Laten terroristen ergens ter wereld een ‘vuile bom’ ontploffen, dan is ook de schade voor de wereldeconomie niet te overzien en is ook jan modaal de pineut.

Ritselen

Onmiddellijke voordelen zijn er ook. De Chinese president Xi Jinping bracht een peloton zakenlieden mee die miljardencontracten tekenden met de KLM en andere Nederlandse bedrijven. Dat schiet aardig op als je uit de kosten wilt komen.

Zijn vrouw – de in eigen land razend populaire zangeres van nationalistische liederen Peng Liyuan – liet zich vereeuwigen met lila tulpenbollen. Dus voor het toerisme is het ook al niet verkeerd.

Moeilijker te berekenen, maar uiteindelijk essentieel: de plaats van Nederland in de wereldorde. Tijdens die Atoomtop ritselen presidenten en premiers allerlei zaakjes ten behoeve van hun landen en de wereldvrede.

Door hiervoor de entourage te bieden, stijgt Nederland in aanzien. Voor een economie die sterk afhankelijk is van het buitenland is dat prima.