PKK-leider: Turkije valt ons aan, en beschermt daarmee IS

10 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'BBC'

Islamitische Staat (IS) wordt beschermd door Turkije. Door de strijd tussen de Turkse militairen en de extremistische Koerdische beweging PKK wordt IS buiten schot gehouden.

‘De Turken beweren dat ze vechten tegen IS, maar eigenlijk zijn ze aan het strijden tegen de PKK,’ zegt leider en mede-oprichter Cemil Bayik in een interview met BBC. ‘Dat doen ze om de strijd van de Koerden van de PKK tegen IS te beperken. Turkije beschermt IS.’

Nieuw hoofdstuk

De Turkse luchtmacht is bezig met luchtaanvallen op stellingen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij. De beschuldigingen aan het adres van president Recep Tayyip Erdogan zijn een nieuw hoofdstuk in het diepgewortelde conflict tussen Turkije en de PKK.

Bayik geeft aan dat overleg met de Turkse regering de enige oplossing zou kunnen zijn. Het Turkse leger en de PKK vochten jarenlang niet met elkaar, maar sinds vorige maand is het geweld opgelaaid.

Einde wapenstilstand

Er bestaat al sinds 1984 een gewapende strijd tussen de verboden Koerdische Partij en de Turkse defensie. Het conflict heeft intussen meer dan 40.000 levens gekost. Vanaf 1990 strijden de Koerden voor een onafhankelijke staat in Turkije.

In maart 2013 pleitte de gevangen leider Abdullah Öcalan voor een wapenstilstand. Dit werd vorige maand als ‘betekenisloos’ betiteld door de PKK, omdat er Koerdische milities in Noord-Irak en Syrië werden aangevallen door Turkse militairen.

Vorige maand begon Turkije met luchtaanvallen tegen IS en PKK-doelen. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde zondag dat er al 390 PKK-strijders zijn omgekomen bij de bombardementen.

Onrustige situatie

Maandagochtend werd er in de provincie Sirnak een helikopter van het Turkse leger beschoten; een soldaat overleefde de aanslag niet en zeven soldaten raakten gewond. In dezelfde provincie kwamen maandag vier agenten om het leven door een bermbom. Achter beide aanslagen zitten Koerdische militanten.

Ook in Istanbul was het erg onrustig. Zondag vond er een bomaanslag plaats op een politiebureau waarbij twee agenten omkwamen. Een paar uur later werd het Amerikaanse consulaat beschoten in de Turkse stad.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan voorzichtig te zijn in grote Turkse steden door de recente gebeurtenissen.