IS en PKK doelwit van Turkse bommenwerpers

25 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond laat kampen van de Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) in Noord-Irak aangevallen. Eerder op de avond was Islamitische Staat (IS) al aan de beurt.

Bij de bombardementen zouden de gevechtsvliegtuigen in het Syrische luchtruim hebben gevlogen, melden diverse Turkse media.

IS-vrij

Turkije blijft doorgaan met het uitvoeren van luchtaanvallen op doelen van IS zolang als nodig is, zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Ook liet hij weten dat er vrijdag zeker 590 vermeende leden van IS en de Koerdische PKK zijn opgepakt.

Behalve luchtaanvallen in Syrië en Irak is Turkije ook begonnen met grondoffensieven. De Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kondigde aan delen van Noord-Syrië bij de grens met Turkije ‘IS-vrij’ te willen maken. In de gebieden waar de terroristen zijn weggejaagd kunnen vluchtelingen worden opgevangen, is het idee.

De gebieden bij de Turkse grens, volgens Turkse media een strook land van 98 bij 40 kilometer, moeten ook als veiligheidsbuffer dienen voor Turkije.

Invallen

Vrijdagochtend vroeg viel Turkije ook al doelen van IS in Syrië aan en waren er door heel Turkije invallen. Duizenden agenten werden op pad gestuurd om bijna driehonderd mensen op te pakken op verdenking van betrokkenheid bij terroristische of extremistische organisaties als terreurbeweging IS en de PKK.

Een van de mensen die werd opgepakt is een leider van IS, die luistert naar de naam Halis Bayancuk. Hij is onder jihadisten ook wel bekend als ‘Abu Hanzala’ en werd op vrijdag samen met zijn vrouw gearresteerd in Istanbul.

Bayancuk zou een leider geweest zijn van een IS-gerelateerde groep in Istanbul, en werd vorig jaar al voor een korte tijd vastgehouden na een politieoperatie tegen Al-Qa’ida. Het is niet duidelijk waarom hij toen weer vrijgelaten is. Vermoedelijk ronselde de man radicale moslims voor de jihad in Syrië en Irak.

Lang afzijdig

Turkije heeft de Verenigde Naties vrijdag formeel op de hoogte gebracht van de aanvallen op doelen van IS. ‘Het is duidelijk dat het regime in Syrië niet in staat is of niet bereid is om wat te doen aan de bedreiging die afkomstig is van het Syrische grondgebied en die duidelijk een gevaar is voor Turkije en het Turkse volk,’ schrijft de Turkse plaatsvervangend VN-ambassadeur Levent Eler in een brief die persbureau Reuters heeft gelezen. Die brief is naar secretaris-generaal Ban Ki-moon en de VN-Veiligheidsraad gestuurd.

Turkije heeft volgens Eler ‘noodzakelijke en proportionele militaire acties’ ondernomen tegen IS ‘in samenwerking met leden van de internationale coalitie’ die tegen IS strijdt. Turkije heeft zich lange tijd afzijdig gehouden in het conflict in buurland Syrië, maar de aanslag in Suruc en het vuurgevecht aan de grens tussen IS-terroristen en Turkse militairen lijkt daar nu verandering in te brengen.