‘Grenzen moeten dicht, met of zonder Merkel’

01 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Politici in Duitsland zijn zondag bezig met een crisisoverleg over de aanhoudende asielstroom. Regeringspartij CSU begon de dag met een stevig dreigement: de grenzen moeten dicht, met of zonder Angela Merkel.

CSU-politicus Hans Peter Uhl zegt zondag in die Frankfurter Allgemeine Zeitung dat het ‘een sluiting van de grenzen wordt met of zonder Merkel’.

Verdeling

Of de zusterpartij van Merkels CDU het dreigement waarmaakt, is nog maar zeer de vraag. Uhl geeft namelijk wel aan dat hij wil dat Merkel bondskanselier blijft.

CDU, CSU en SPD praten zondag onder meer over een betere verdeling van de migranten in Duitsland. Verschillende deelstaten willen maatregelen nemen om de toestroom een halt toe te roepen.

De SPD zou er anders in staan dan de andere twee partijen, die eerder aangaven zogenoemde transitzones te plaatsen aan de grens tussen Oostenrijk en Duitsland.

Als het aan de partij ligt, komen er decentrale registratie- en aankomstcentra voor migranten. Wie weigert zich te laten registreren, zal nadelen ondervinden in de rest van de asielprocedure. Vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) zegt dat dat een veel ‘wijzer’ alternatief is.

Oplossing

CDU en CSU spraken zaterdag al vijf uur over de migratiecrisis. Het overleg tussen de twee partijen zou zakelijk zijn verlopen en was er vooral op gericht om tot een oplossing te komen. Wat de uitkomst precies was, is niet bekend.

Bij het overleg was ook minister-president Horst Seehofer van de deelstaat Beieren aanwezig. Zijn deelstaat krijgt dagelijks te maken met enorme groepen migranten die door de Oostenrijkse autoriteiten worden overgebracht naar de Duitse grens.

Seehofer is een van de felste critici op het beleid van bondskanselier Merkel ten aanzien van migratie. Om Beieren enigszins te ontzien, heeft de deelstaat met Oostenrijk afgesproken het aantal grensposten terug te brengen naar vijf en maar vijftig migranten per uur door te laten.