Zorgen over ‘door testosteron gedreven mannen’ in Duitse azc’s

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Bondskanselier Angela Merkel zei dat Duitsland een rijk land is dat migranten kan opvangen, maar de praktijk is anders. De Duitse politiebond waarschuwt dat de situatie in opvangcentra uit de hand dreigt te lopen.

Vechtpartijen, verkrachtingen; de afgelopen weken is diverse keren duidelijk geworden dat de overvolle asielzoekerscentra in Duitsland de nodige problemen met zich meebrengen. Aangezien er geen eind lijkt te komen aan de migrantenstroom naar Europa, en vooral naar Duitsland, worden de problemen er niet minder op.

Vechtpartij

Rainer Wendt, voorzitter van de Duitse politiebond, vreest dat het geweld in opvangcentra voor migranten alleen maar verder escaleert.

Deze week brak geweld uit in verschillende Duitse asielzoekerscentra. Zo gingen asielzoekers in Dresden met elkaar op de vuist en in Hamburg ging een groep van tweehonderd migranten elkaar te lijf. Bij de vechtpartij waren vooral Syriërs en Afghanen betrokken.

Wendt maakt zich vooral zorgen over de ‘jonge, door testosteron gedreven mannen’ in ‘te kleine ruimtes’, zegt hij tegen Bild. Zij gaan elkaar met wapens te lijf, die zijn gemaakt van bijvoorbeeld meubels.

Religies

De Duitse politiechef Jörg Radek zei eerder deze week al dat de politie botsende religies en etniciteiten zoveel mogelijk wil scheiden. Het kost de politie veel werk om orde te houden in de overvolle opvanglocaties.

Maar Duitsland kampt nog met een ander probleem. Steeds vaker komen migranten Duitsland binnen zonder dat zij worden geregistreerd.

Migranten die in Duitsland worden opgevangen, waren daar tot de zomer dankbaar voor, zegt minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken. Migranten werkten mee en lieten zich registreren. Nu gaan zij vaak hun eigen weg.

‘Nu zijn er veel vluchtelingen die denken dat zij zelf ergens kunnen verblijven,’ zegt De Maizière tegen het ZDF Heute journal. Migranten vragen niet altijd meer waar zij heen moeten. Bovendien merkt de minister ook meer onvrede. ‘Ze protesteren, omdat hun opvanglocatie niet bevalt en omdat ze het eten niet lekker vinden en ze slopen meubels in de asielzoekerscenta.’

Vanwege de vele onderlinge conflicten, frustraties en bezwaren, komt het steeds vaker tot geweld. Duitsland zit dan ook aan de grens van zijn mogelijkheden, zegt vicebondskanselier Sigmar Gabriel tegen Der Spiegel.

‘Natuurlijk kent het asielrecht geen bovengrens, maar steden en gemeenten hebben feitelijke grenzen.’