‘Schutter Newtown was te horen in bizar radiogesprek’

16 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Adam Lanza, de twintigjarige Amerikaan die ruim een jaar geleden 27 slachtoffers en zichzelf doodschoot in Newtown, heeft vermoedelijk een jaar voor de schietpartij een bizar gesprek gevoerd op een radiostation. Hij vergeleek in dat gesprek een doorgedraaide chimpansee met daders van massa-schietpartijen.

Dat meldt de Amerikaanse website nydailynews.com op basis van eigen onderzoek. Journalisten ontdekten het radiogesprek, omdat iemand op een forum van een schietspelletje onder het pseudoniem ‘Smiggles’ schreef dat hij op de radio was geweest. Hij plaatste daarbij een link naar de uitzending. Het is zeer waarschijnlijk dat het om de latere massa-schutter Adam Lanza gaat, concludeert de website.

Uit het politiedossier over Lanza blijkt namelijk dat hij vaak die schuilnaam ‘Smiggles’ gebruikte en dat hij was geobsedeerd door een incident met een chimpansee, Travis. Bovendien hebben bekenden van de schutter, die het gesprek hebben geluisterd, bevestigd dat hij waarschijnlijk degene is die in het gesprek op Anarchy Radio is te horen.

Aap

In de betreffende uitzending op de radiozender ging het over massamoorden. Een beller, die zichzelf ‘Greg’ noemt, reageert en brengt het gesprek op een chimpansee, Travis, die als huisdier werd gehouden en had geleerd tandenborstels en afstandsbedieningen te gebruiken. Op een bepaald moment draaide de aap door en viel een vriendin van zijn baasje aan.

De aap Travis was een slachtoffer van onze beschaving, zei de schutter. Hetzelfde had kunnen gebeuren met een kind dat was verziekt door de samenleving: ‘Hij had net zo goed een tiener kunnen zijn die in een winkelcentrum mensen doodschoot.’

Kind met wapens

Het radiogesprek dat Lanza vermoedelijk heeft gevoerd is niet het enige opvallende dat de laatste weken over de Newton-schutter is bekendgemaakt. Foto’s uit zijn politiedossier laten zien dat hij al als kind werd gefotografeerd met een legerpak aan, sabbelend op een pistool, met munitie in zijn schoot. Ook lag het huis van zijn moeder vol wapens en zijn er lugubere tekeningen gevonden.

Adam Peter Lanza (20) schoot op 14 december 2012 zijn moeder, twintig kinderen en zes docenten van de Sandy Hook-school en ten slotte zichzelf dood in Newton in de staat Connecticut.