Assad: regio vernietigd als Rusland niet slaagt

04 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De coalitie van Syrië, Rusland, Iran en Irak moet erin slagen om terrorisme in Syrië te bestrijden, anders wordt ‘de hele regio vernietigd’. ‘Wij hebben er volledig vertrouwen in.’

President Bashar al-Assad zegt dit in een interview met de Iraanse zender Khabar. Landen als Iran en Rusland hebben te maken met terrorisme, en ‘als deze landen de handen ineenslaan in de strijd tegen terrorisme’ zullen zij resultaten boeken.

Verandering

Over de oproepen om met het Westen te praten over een politieke transitie in Syrië zegt Assad: ‘Ik heb het eerder al gezegd: gesprekken over het Syrische politieke systeem of de functionarissen in dit land zijn interne Syrische zaken.’

Dit terwijl diverse Europese leiders, onder wie Angela Merkel en David Cameron, hebben gezegd dat de internationale coalitie tegen IS moet praten met Assad om verandering mogelijk te maken.

Assad zegt dat het Westen er niet in slaagt om de rust in Syrië te herstellen, omdat zij het terrorisme steunen. ‘Terrorisme is geografisch uitgebreid en het aantal vrijwilligers voor deze terroristische organisaties is toegenomen.’

Samenwerken

De luchtaanvallen die de internationale coalitie uitvoert, zijn volgens Assad maar een fractie van de bombardementen die het Syrische leger uitvoert in de strijd tegen terreur. Bovendien vindt de Syrische president het ongeloofwaardig dat landen samenwerken met landen die het terrorisme steunen.

Hij noemt als voorbeeld Turkije, dat de grens met Syrië heeft openstaan voor terroristen. ‘Als de Verenigde Staten terrorisme echt wilden bestrijden, had het deze landen onder druk moeten zetten.’

Rusland maakte zondag bekend dat het Russische leger de afgelopen 24 uur tien IS-doelwitten heeft gebombardeerd. Onder meer een trainingskamp en een wapenopslag zouden zijn gebombardeerd. De Russen zijn van plan hun operatie in Syrië uit te breiden. Het leger zou het distributienetwerk van IS ‘ernstig hebben verstoord’.