Olympische Spelen geopend: recordaantal medailles verwacht

23 juli 2021Leestijd: 4 minuten
Skateboardster Keet Oldenbeuving en sprinter Churandy Martina met de Nederlandse vlag. Foto: ANP

De uitgestelde Olympische Spelen van 2020 zijn vandaag officieel geopend. Volgens verscheidene databureaus gaat Nederland in Tokio een recordaantal medailles behalen. Coronabesmettingen zorgen wel voor persoonlijke drama’s.

1. Wat is de actuele stand van zaken rondom de Spelen?

De Olympische Spelen in Tokio zijn vrijdag 23 juli om 13.00 uur Nederlandse tijd officieel geopend, maar de eerste sportevenementen waren al in de voorbije dagen. De Oranje voetbalvrouwen versloegen Zambia overtuigend met 10-3. Ook in het softbal − voor het eerst een olympische discipline − zijn al enige wedstrijden gespeeld.

Naast een mogelijke besmetting met het coronavirus moeten de atleten rekening houden met extreme temperaturen. In de Japanse hoofdstad steeg het kwik vrijdag tot 35 graden Celsius. De Russische handboogschutter Svetlana Gomboeva werd bevangen door de hitte en zakte ineen. Zij werd met een brancard afgevoerd.

Eén land is niet aanwezig op de Zomerspelen: Noord-Korea besloot al in april geen afvaardiging te sturen. Het land wil naar eigen zeggen zijn atleten beschermen tegen de coronapandemie. Daags voor de officiële opening kwam ook het bericht naar buiten dat Guinee zich zou terugtrekken. In dit geval werd corona ook als reden aangewezen, maar het zou vooral een financiële kwestie zijn. De regering ontkrachtte het bericht een dag later en zei dat de vijf atleten gewoon naar Tokio afreizen.

De eerste diplomatieke rel is ook al een feit. De Algerijnse judoka Fethi Nourine heeft zich na de loting teruggetrokken. De Algerijn zou in de tweede ronde mogelijk de Israëliër Tohar Butbul treffen. Nourine liet in Algerijnse media optekenen dat hij ‘de Palestijnen steunt in hun conflict met Israël en die zaak veel belangrijker te vinden dan zijn eigen ambities’.

2. Hoe zullen deze Olympische Spelen eruitzien?

Ze zullen een ingetogen karakter hebben. Het organisatiecomité kondigde eerder al aan dat de openingsceremonie geen groots spektakel zou worden. Tijdens de vlaggenparade liepen 42 Nederlandse atleten en stafleden mee. Om gendergelijkheid te stimuleren, is het vanaf nu voor elk land mogelijk om twee vlaggendragers aan te wijzen. De Nederlandse vlag werd gedragen door de zestienjarige skateboarder Keet Oldenbeuving en sprinter Churandy Martina (37).

Er gelden strenge regels voor de atleten. Uit een zestig pagina’s tellende handleiding (playbook) blijkt dat de deelnemers dagelijks worden getest op corona en alleen tijdens het eten en drinken, sporten en slapen geen mondkapje hoeven te dragen. Verder moet iedereen afstand tot elkaar bewaren en mag er niet met het openbaar vervoer worden gereisd. Als een sporter zich niet aan de regels houdt, bestaat de mogelijkheid dat hij/zij wordt uitgesloten van deelname.

Atleten die positief testen op het coronavirus worden naar een quarantainehotel gebracht buiten het olympisch dorp. Skateboarder Candy Jacobs testte dinsdag 20 juni positief en Reshmie Oogink (taekwondo) twee dagen later. Zij worden geacht tien dagen in quarantaine te blijven en keren vervolgens terug naar Nederland.

3. Waarom gaan deze Spelen eigenlijk door?

De Olympische Spelen zijn niet populair in Japan. Uit een peiling (in mei) van de Japanse krant Asahi Shimbun bleek dat slechts 14 procent van de bevolking wil dat het grootse sportevenement ter wereld doorgaat. Sindsdien is dat percentage licht gestegen, maar een grote meerderheid blijft voor uitstel of wil zelfs dat de Spelen worden geannuleerd.

Lees meer over weerstand tegen de Spelen: Kan Japan nog wel uit onder Olympische Spelen?

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was er veel aan gelegen deze Spelen te laten doorgaan. De organisatie verdient tijdens de Spelen miljarden aan sponsorcontracten en tv-gelden. Het IOC zette de Japanse regering onder druk om het sportevenement door te zetten en liet contractueel vastleggen dat het IOC als enige partij mag overgaan tot afgelasting.

Deze editie van de Spelen gaat de boeken in als de duurste ooit: 13,3 miljard euro. Uitstel zou de kosten verder opdrijven en daarom wilde Japan het evenement toch laten plaatsvinden. De bevolking zal niet tot nauwelijks profiteren, want het organiserende land laat geen toeristen toe.

Premier Yoshihide Suga ziet desondanks een kans om zijn populariteit op te vijzelen. Er zijn in september verkiezingen en Japan staat er (economisch) niet goed voor. Suga wil naar eigen zeggen afrekenen met een zware periode door corona en na de kernramp van Fukushima. De Spelen zijn weliswaar niet populair, maar de hoop bestaat dat een evenement met weinig besmettingen goed zal afstralen op het land en zijn leider.

4. Wat kunnen we verwachten van de Nederlandse equipe?

Olympische Spelen

Lees ook dit artikel van Gerry van der List uit het zomernummer: Recordaantal Nederlandse medailles verwacht op de Spelen

Nederland stuurt 274 sporters naar Tokio. Volgens het Amerikaanse databureau Gracenote wordt het een succesvolle zomer voor de Nederlandse afvaardiging. Het databureau voorspelt 48 medailles. Ter vergelijking: op dit moment staat het record op 25 plakken. Die zijn behaald in Sydney (2000).

Mocht deze voorspelling uitkomen, dan eindigt Nederland op de zesde plek in de medaillespiegel. Alleen van grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland, China, Japan en het Verenigd Koninkrijk wordt meer verwacht.

Bekijk ook het onderstaande overzicht van de Nederlandse kanshebbers op eremetaal.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."