Hugo Camps Hugo Camps

Corona-angst zorgt voor vijandige ontvangst op Olympische Spelen

19 juli 2021Leestijd: 4 minuten

Het worden Stille Spelen, zo voorspelt Hugo Camps. Buitenlandse bezoekers zijn niet welkom in Tokio en zelfs voor het koninklijke nummer van de 100 meter sprint mag het stadion niet vollopen. Plus: de terugblik van Camps op drie weken fietshonger in Frankrijk.

Zes dagen geel volstonden om Mathieu van der Poel in de adelstand van de Tour te verheffen. Zijn exploot op de Mûr-de-Bretagne sloeg alle wielerliefhebbers met verstomming. Zijn exceptionele krachtsexplosie in volle klim was ongezien. Meteen werd Van der Poel tot de ronderenners gerekend. Allrounder alleszins: klimmen, sprinten, tijdrijden. Het was een openbaring.

Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Hij stapte voortijdig uit de Tour om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio. Daardoor is zijn rondedebiet nog niet gemeten. Een tweede Pogacar zal hij niet worden, maar hij kan alleszins overal een goed klassement rijden en renners pijn doen.

Massale valpartijen, mede door de fietshonger na corona

De Tour 2021 is een editie met verrassingen geworden. Het begon met massale valpartijen, waarschijnlijk mede door fietshonger na het corona-intermezzo. De gejaagdheid van het peloton leidde tot draconische ontsporingen. Een van de slachtoffers was Primoz Roglic, vorig jaar autoritair leider en bij verrassing op de laatste dag alsnog voorbijgesneld door Tadej Pogacar. De opgave van de Sloveen was een domper voor Jumbo-Visma, dat met Wout Van Aert nog wel drie etappes kon binnenhalen, waaronder de slotrit op de Champs-Élysées.

Mark Cavendish verraste met het veroveren van de groene trui na vier etappezeges. Ineens had hij zijn snelle benen terug die hem vroeger onklopbaar maakten. Er was sprake ven een comeback. De sprinter Cavendish stond al een tijdje droog.

Bauke praat alsof het een ander was die op de fiets zat

De revelatie van deze Tour is de 24-jarige Deen Jonas Vingegaard. Met deze klassementsrijder erbij wordt het aantal kopmannen bij de Jumbo’s een legioen. Het Nederlandse team zal in alle grote rondes mee de eerste viool spelen. De weelde aan geparachuteerde leidersfiguren wordt wel erg groot. Straks is ook Tom Dumoulin helemaal terug.

Aandoenlijk was de etappezege van Bauke Mollema. De veteraan van het Nederlandse cyclisme pikt overal zijn ritje mee. Ook in deze Tour was hij zowat bij elke ontsnapping betrokken. Bauke heeft een neus voor het juiste moment van demarreren. Het is een genot om Bauke te horen terugblikken op zijn wedstrijd. Zo nuchter worden ze niet meer geboren. Bauke relativeert elke pedaalslag. Hij spreekt als de voorganger in de kerk. Alsof het een ander was die op de fiets zat. In strijdlust is er in de polder geen tweede Bauke Mollema.

Machtspositie ASO is door corona verder versterkt

De Tour heeft zich doorgezet over alle coronagolven heen. Het heeft de machtspositie van ASO nog verder versterkt. Inspraak is verder weg dan ooit. Dat bleek ook uit de koppigheid waarmee de renners door hondenweer werden gejaagd. De massale valpartijen inspireerden de organisatoren niet tot aanpassingen van het parcours of het inkorten van etappes.

TourLees ook dit commentaar van Eric Vrijsen over alle valpartijen in de Tour de France: Stop de wapenwedloop in het peloton 

Het peloton mist nog steeds een leider, zoals Bernard Hinault destijds. De Fransman was onbuigzamer dan de communistische vakbondsmannen van de Franse CGT. Nederlandse renners hebben ook weinig behoefte aan syndicale rugdekking. Het zijn stuk voor stuk bv’s en zelfs de knechten functioneren op zelfstandige basis. Daardoor is het gemis aan leiderschap in het peloton structureel. De opgevoerde snelheid zorgt voor veel valpartijen, maar dat is niet het enige. Sommige parcoursen zijn koersonwaardig. Het zijn steengroeven en geitenpaadjes.

Meeste kansen in Tokio zijn weggelegd voor de sprinters

Op de Spelen in Japan komen de renners ook in actie. Er is een wegrit en een tijdrit. Nederland heeft geen grote kanshebbers. Tom Dumoulin heeft zijn capaciteiten tegen de chrono verwaarloosd. Zijn zelfvertrouwen is gedeukt. Meer kansen op een olympische titel zijn weggelegd voor de sprinters.

Er is op de Olympische Spelen weinig belangstelling voor wielrennen en voetbal. Zelfs boksen is herleid tot folklore. Het worden Stille Spelen. Buitenlandse bezoekers zijn niet welkom in Tokio en zelfs voor het koninklijke nummer van de 100 meter sprint mag het stadion niet vollopen. Ook de media zijn gedresseerd naar corona-angst. Dat was eerst ook zo voor de Tour de France in Parijs, maar daar brak het volk de ban. In Japan is het volk onderhevig aan regels. Op zijn Aziatisch, niet op zijn Europees. Dat scheelt in vrijheid van spreken en bewegen.

De angst voor besmetting woekert diep in Japanse zielen. Voor het eerst sinds Moskou worden Olympische Spelen gehouden in een vijandig klimaat. En dan heb ik het niet over de vochtige hitte in Tokio.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.