Palestijnse aanslagplegers betaald van Nederland belastinggeld: wist Kaag ervan?

04 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Strijders van de PFLP. Foto: ANP

Nederland was gewaarschuwd voor banden tussen Palestijnse terroristen en de hulporganisatie UAWC, die subsidie kreeg van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dat schrijft het AD dinsdagochtend. De waarschuwingen bereikten ook het ministerie van Sigrid Kaag (D66).

Twee voormalig medewerkers van de UAWC, een unie voor landbouwwerk, zijn verdacht van het plegen van een bomaanslag op de Westelijke Jordaanoever, nu een jaar geleden. Daarbij werd een zeventienjarig Israëlisch meisje gedood. Nu blijkt dat Nederland al in 2012, 2018 en 2019 was gewaarschuwd voor de terroristische connecties van UAWC.

De waarschuwingen, van meerdere organisaties, kwamen binnen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse gebieden en zijn doorgegeven aan het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Het AD meldt dat bijvoorbeeld de Britse UK Lawyers for Israel op 13 mei 2019 in een brief melding maakte van de vermeende terreurachtergrond van meerdere (ex)-medewerkers van de UAWC.

Banden met Palestijnse volksfront

De UAWC zou banden hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Laatstgenoemde groepering werd in 1997 door de Verenigde Staten aangemerkt als terreurorganisatie en staat ook op de terreurlijst van de Europese Unie.

Het salaris van de twee verdachten van de dodelijke bomaanslag werd lange tijd deels betaald dankzij subsidies die de Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking verstrekte. Ook hadden de twee een pasje van de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse gebieden.

Verantwoordelijk minister Kaag schortte afgelopen juli de subsidies aan de UAWC op. Sinds 2007 financiert Nederland de unie. De UAWC was 11,7 miljoen euro toegekend voor de periode 2017 tot 2021. Daarmee stimuleert de organisatie de professionalisering van Palestijnse boeren door onder meer hergebruik van regenwater.

Kaag: Nederland vermoedde geen terroristische banden

In reactie op Kamervragen van PVV, SGP en ChristenUnie schreef Kaag de Kamer in juli dat Nederland geen reden had terroristische banden te vermoeden bij de UAWC: ‘Uit eerdere internationale controles en uit het Nederlands toezicht op UAWC zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen van banden tussen UAWC en organisaties op een internationale terreurlijst.’

Ook schrijft de minister: ‘UAWC zelf is niet aangemerkt als een terroristische organisatie door de EU en/of de VN.’

Het is opmerkelijk dat Kaag slechts kijkt naar de terreurlijsten van de Verenigde Naties en de Europese Unie. USAID, het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, omschreef de UAWC in 1993 als ‘PLFP’s agriculturele organisatie’. De organisatie werd toen opgericht met hulp van mensen die ook betrokken waren bij de PLFP. Decennia later zijn er nog altijd connecties tussen de twee organisaties.

Lees het opiniestuk van Robbert de Witt nog eens terug: Kaags miljoenenhulp is goed voor het geweten, niet voor Palestijnen

Vorig jaar schandaal bij UNRWA

Controverses rond hulpgelden aan Palestijnse organisaties zijn niet nieuw. Vorig jaar bracht de ethische commissie van de Verenigde Naties een snoeihard rapport naar buiten over UNRWA. Deze VN-organisatie regelt en betaalt onderwijs, voedsel en gezondheidszorg voor de Palestijnen. Bij het UNRWA-management was onder meer sprake van machtsmisbruik, intimidatie, seksueel wangedrag en discriminatie.

Kaag bevroor daarop de Nederlandse bijdrage ter waarde van 13 miljoen euro, maar hervatte die dit jaar weer. Volgens Kaag was dat nodig ‘gezien het humanitaire belang’.