Marcel de Graaff: spreekbuis van Moskou?

20 maart 2024Leestijd: 2 minuten
FVD’er Marcel de Graaff ligt onder vuur wegens het verspreiden van Russische propaganda. Foto: Robin de Boer

Ex-PVV’er Marcel de Graaff loopt nu achter Baudet en Poetin aan. Hoe is dat zo gekomen en laat hij zich gebruiken door Rusland?

Met tweeëneenhalve maand te gaan tot de Europese verkiezingen had alleen de PVV van Geert Wilders half maart nog geen lijsttrekker. Forum voor Democratie van Thierry Baudet liet vorige week weten wie ze hopen als frontrunner naar Brussel af te vaardigen: voormalig Kamerlid Ralf Dekker (67), die eerder bij Rabobank werkte. Dat betekent het einde van het tienjarig verblijf in Brussel en Straatsburg van FVD-Europees Parlementariër Marcel de Graaff (61). De ex-PVV’er voert de tamelijk kansloze FVD-lijst in Vlaanderen aan.

Dat de PVV treuzelt, mag niet verbazen. De PVV en het Europees Parlement zijn nooit een fijne combi geweest. Er was vaak gerommel. In maart 2014, toen de PVV vijf man sterk was vertegenwoordigd in Europa, stapte delegatieleider Laurence Stassen op na Wilders’ ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Lucas Hartong, die in juni 2014 lijsttrekker zou zijn, trad ook terug.

Enter Marcel de Graaff, die daarvoor de PVV in de Eerste Kamer leidde. De Graaff baarde al snel opzien door te stemmen uit naam van Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National, terwijl zij niet in de zaal was. Le Pen had hem geen toestemming gegeven, en stemmen namens een ander is überhaupt niet toegestaan.

In 2019 haalde De Graaff met de PVV nul zetels. Maar toen Nederland in 2020 door Brexit drie extra zetels erbij kreeg, viel hij alsnog in de prijzen. Twee jaar later stapte De Graaff, corona-ontkenner, over naar de FVD.

De Graaff behoorde als FVD’er (en als PVV’er) tot de groep Identiteit en Democratie (ID), waarin ook Rassemblement, Vlaams Belang en AfD zitten. Ook daar zorgde hij voor gedoe. In oktober 2022 bepleitte hij dat de sancties tegen Rusland werden opgeheven. ID staat juist achter die maatregelen. De Graaff werd geschorst, waarna hij zelf besloot om uit de ID-groep te stappen.

Laat Marcel de Graaff zich gebruiken door het Kremlin?

Vorige week was het weer bal. Tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg zei De Graaff: ‘Rusland heeft miljoenen Oekraïense vluchtelingen opgevangen, onder wie honderdduizenden kinderen, die door het Oekraïense leger werden gebombardeerd. Het Europees Parlement moet zich tegen deze Oekraïense oorlogsmisdaden uitspreken.’

Ook noemde hij Oekraïne de grootste leverancier van kinderen voor ‘pedonetwerken, mensensmokkel en orgaanhandel’. Oekraïne zou ‘kinderkennels met draagmoeders’ hebben.

Laat De Graaff zich gebruiken door Rusland? Ja, menen drie Europarlementariërs, onder wie VVD’er Catharina Rinzema (38). Ze heeft voorzitter Roberta Metsola gevraagd om het onderzoek van het Parlement naar beïnvloeding door Rusland uit te breiden. Nu richt zich dat op de relatie van de Letse Parlementariër Tatjana Ždanoka met de FSB. Het Europarlement kan De Graaffs ‘flagrante leugens’ niet over zijn kant laten gaan, vindt Rinzema. ‘Het Parlement mag geen platform zijn voor Kremlinpropaganda.’ Of het tot een onderzoek komt, is ‘onmogelijk te zeggen’.