De slag om Roeterseiland: wat zit er achter de studentenprotesten?

09 mei 2024Leestijd: 1 minuut
Paar honderd mensen bij tentenprotest bij campus UvA

Van Amsterdam tot Rome, er zijn steeds meer studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza. Geerten Waling duikt samen met Sam Verbeek in de achtergronden van deze wereldwijde beweging in podcast Elke Week.

Maandag 6 mei liepen de emoties hoog op aan de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. Studenten, docenten en andere betrokkenen kwamen samen om te demonstreren tegen de oorlog in Gaza. Soortgelijke demonstraties zijn er al enige tijd in de Verenigde Staten, deze week sloeg de vlam over naar Europa. In steden als Oxford, Berlijn, en Rome verzamelden studenten zich om hun stem te laten horen.

Wat ging er precies vooraf aan het protest van de Amsterdamse studenten? En in hoeverre laten zij zich inspireren door Amerikaanse voorbeelden? Geerten Waling zocht het uit door direct in gesprek te gaan met de betrokkenen. In de nieuwste aflevering van podcast Elke Week spreekt hij met Sam Verbeek over de achtergronden van de demonstraties en de beweegredenen van de deelnemers.