Gaat het Belastingplan overhaast op de schop? ‘Ik ben benieuwd wat de Eerste Kamer doet’

24 november 2023Leestijd: 2 minuten
Illustratie: Jelrik Atema.

In een maand tijd heeft de Tweede Kamer het fiscale stelsel stevig verbouwd. Sommige maatregelen zijn logisch, andere minder.

Op Prinsjesdag leek het nog dat er voor de gemiddelde belastingbetaler weinig zou gaan veranderen. Ook al ­presenteerde het ministerie van Financiën een omvangrijk Belastingplan voor 2024.

Veel wetsvoorstellen in dat pakket behelzen extra lasten voor bedrijven – vooral voor glastuinbouwers (waarover later meer). Ook zijn er wijzigingen aan de zogeheten formele kant van de belastingheffing. Zo vervalt de belasting­korting bij het ineens voldoen van de ­voorlopige aanslag. En een foutje in de aangifte is straks makkelijker te herstellen.

Tevens probeert het kabinet bedrijven de nek om te draaien die voor burgers gratis te hoge WOZ-waardes, boetes of autobelastingen aanvechten bij de ­rechter. Die bedrijven leven van – door de overheid betaalde – vergoedingen voor de proceskosten. Zo’n vergoeding ­bedraagt nu nog enkele honderden ­euro’s tot soms ruim meer dan 1.000 euro per proces. Straks is dat nog maar ­eentiende tot een kwart van de huidige vergoeding.

Sinds Prinsjesdag veranderde de Tweede Kamer veel aan het Belastingplan. ­Banken krijgen een hogere bankenbelasting om de oren. En beursgenoteerde bedrijven verliezen een belastingvrijstelling voor de inkoop van eigen aandelen.

Maar niet alleen bedrijven moeten van de Kamer fors meer betalen. Ook de ­belastingbetaler met vermogen of een ­eigen bedrijf is al gauw de klos. EW zet, met de hulp van fiscale experts, een ­aantal belangrijke veranderingen op een rij.

Maar eerst: gaan de belastingplannen wel door?

Aangenomen moties bij het Belastingplan. De Tweede Kamer wil… 

Het Belastingplan 2024 moet nog door de Eerste Kamer

De Tweede Kamer nam het Belastingplan 2024 aan op 26 oktober. De bal ligt nu in de Eerste Kamer. Nee zeggen tegen een Belastingplan doen senatoren in meerderheid nooit. Wel kunnen ze grijpen naar het instrument van de ‘novelle’. In dat geval stemt de Eerste Kamer pas in nadat de Tweede Kamer het Belastingplan op door de Eerste Kamer aangegeven punten wijzigt.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

‘Ik ben benieuwd wat de Eerste Kamer gaat doen,’ zegt Jan van het Hof (53), expert Vermogensplanning bij Rabobank Private Banking. Van het Hof zag tijdens debatten in de Eerste Kamer dat senatoren zich zorgen maken over de almaar oplopende begrotingstekorten, tot zelfs boven de ­Europese norm van 3 procent. Het ging ook over het Belastingplan en de vraag aan senatoren of een novelle in zicht is.

Van het Hof: ‘Ik weet niet meer de exacte bewoordingen, maar het was in elk geval een ja.’

De Eerste Kamer stemt op 19 december over het Belastingplan, dus na de Tweede Kamerverkiezing van 22 november. De machtsverhoudingen zijn ingrijpend veranderd, dus gaan de fiscale wijzigingen voor 2024 mogelijk nog een keer op de schop.