Vandaag 100 jaar geleden richtte Henk Sneevliet de Chinese Communistische Partij op

23 juli 2021Leestijd: 2 minuten
De oprichters in was afgebeeld. Mao spreekt, Sneevliet luistert. In het echt was het andersom. Foto: Frans Schellekens/HH/ANP

China vierde het al op donderdag 1 juli, maar pas vandaag is het precies honderd jaar geleden dat in Sjanghai de Chinese Communistische Partij werd opgericht. Het is niet iets om trots op te zijn, maar dat die partij werd opgericht, is mede te danken aan de Nederlandse revolutionair Henk Sneevliet, die hiervoor in opdracht van Sovjetleider Lenin naar China was gereisd.

Henk Sneevliet (1883-1942) had ervaring met revolutionaire activiteiten in Azië, want hij had eerder de basis gelegd voor de communistische beweging in Nederlands-Indië. Dat was Lenin in Moskou opgevallen en die had Sneevliet vervolgens naar China gestuurd om daar het kunststukje nog eens te herhalen. En met succes.

CCP is sinds 1949 aan de macht in China

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Laat verjaarspartijtje van Chinese communisten waarschuwing zijnCCP

De Chinese Communistische Partij (CCP) is sinds 1949 aan de macht in China en telt zo’n 95 miljoen leden. Maar in 1921 waren er wereldwijd welgeteld slechts 53 Chinese communisten, studenten in het buitenland meegeteld. Op zaterdag 23 juli kwamen hun dertien ‘afgevaardigden’ bijeen in een huis van een partijgenoot in Sjanghai voor het oprichtingscongres. Sneevliet en een Rus waren aanwezig als buitenlandse adviseurs.

Uiteraard was het congres geheim, maar westerse spionnen wisten precies wie en waar Sneevliet was, al gebruikte hij een schuilnaam, Maring (een beetje ongelukkig gekozen, aangezien Chinezen de ‘r’ immers niet kunnen uitspreken, het werd dus Ma Ling). Er volgde spoedig een inval, maar de vijftien revolutionairen konden net ontsnappen en vervolgden hun congres later die week op een pleziervaartuig op een meer.

Kapitale blunders die miljoenen Chinezen het leven hebben gekost

Honderd jaar later leidt de Chinese Communistische Partij al meer dan zeventig jaar met harde hand het land. Ze heeft een geschiedenis van kapitale blunders, die miljoenen en miljoenen Chinezen het leven hebben gekost. Nog steeds oefent ze een schrikbewind uit, zoals alle dissidenten, Tibetanen, inwoners van Hongkong en Oeigoeren dagelijks ervaren. Inmiddels vormt China ook een bedreiging voor het vrije Westen.

Meer weten over Henk Sneevliet? Lees dan dit verhaal: Wie was Henk Sneevliet, medeoprichter van de Chinese Communistische Partij?Henk Sneevliet