Van Nicci French tot poldercrime: EW wijst de weg door thrilleroogst

10 juli 2019Leestijd: 4 minuten

Thrillers zijn het meest gelezen genre tijdens een vakantie. Elsevier Weekblad wijst de weg door het nieuwe aanbod aan spannende boeken, verdeeld over zes subgenres.

Gruwelijk spel met de lezer

Thrillerschrijvers spelen graag een gruwelijk spel met hun lezers; ze prikkelen met verhaallijnen en stippelen mysteries uit. In De ketting van Adrian McKinty wordt de nachtmerrie van iedere ouder werkelijkheid. Geen gewone kidnapping, maar iets wat een kettingreactie in gang zet; je kind wordt ontvoerd, je betaalt losgeld maar de tweede voorwaarde is dat je een ander kind ontvoert.

Meer spelletjes vinden we in Mind games van Leona Deakin. Vier vreemden worden vermist en er is maar één aanwijzing over hun verblijfplaats. Op de plaats waar ze voor het laatst zijn gezien, ligt een verjaardagskaart met een tekst: ‘Het spel is je cadeau. Durf je te spelen?’

De hoofdpersoon in de nieuwe thriller van schrijversechtpaar Nicci French heeft weinig moeite met de alternatieve werkelijkheid. In Huis vol leugens leidt Neve een gelukkig leven, hoewel ze er een minnaar op na houdt. Als ze hem op een dag dood aantreft in zijn appartement, begaat ze een onomkeerbare fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof er niets is gebeurd. Dan begint haar nieuwe leven, vol met leugens.

Bingelezen

Het is een populair fenomeen onder thrillerschrijvers: seriepersonages. Als u zo’n reeks net ontdekt, liggen er nog genoeg delen te wachten om voorlopig van de straat te blijven.

Hoewel de Noorse schrijver Jo Nesbø aankondigde afscheid te nemen van zijn seriepersonage Harry Hole, verscheen onlangs het twaalfde deel in de reeks. In Het mes ontmoet Hole de moordenaar die hem zijn hele carrière achtervolgt. Het gevecht met de fles wordt er ook niet gemakkelijker op voor deze speurder, die laveert tussen waan en werkelijkheid.

Het is traditie dat bestsellerauteur Karin Slaughter haar Nederlandstalige fans de primeur gunt voor haar nieuwe thrillers. Onlangs verscheen het negende deel met special agent Will Trent. Ook in Laatste weduwe weet Slaughter een actueel onderwerp te verwerken, wanneer een zaak verband houdt met bioterrorisme.

De Millennium-reeks komt tot een climax met Zij die moet sterven. In dit zesde deel schrijft David Lagercrantz een verhaal rond hacker Lisbeth Salander en journalist Mikael Blomkvist. Het lijk van een dakloze leidt tot een spoor naar Russische troll factories.

Weg uit de vertrouwde omgeving

Hoewel veel thrillerschrijvers hun verhalen situeren in een vertrouwd decor, zijn er ook voldoende deze spannende boeken die opvallen door de bijzondere omgeving.

In de thriller De stilte van de witte stad is de Baskische stad Vitoria de plaats delict. Schrijfster Eva García Sáenz de Urturi laat in deze stad een profiler los in de jacht op een seriemoordenaar die zijn slachtoffers in een bepaalde houding achterlaat bij een historische plek. Goed nieuws voor de lezer die meteen verslaafd raakt: er volgen nog twee delen rond profiler Unai López de Ayala.

Wilt u instappen in een reeks die pas net begonnen is? Probeer dan de arctische thriller Koude angst van Mads Peder Nordbo, waarin een journalist op Groenland wanhopig de zoektocht naar zijn halfzus voortzet. Te midden van de walvissen en ijskoude scènes gaat de journalist Matthew Cave op zoek naar de waarheid.

True crime: de rauwe werkelijkheid

Spraakmakende misdaadzaken zorgen er de laatste jaren voor dat het true crime-genre geregeld in de bestsellerlijst staat. Zo verscheen onlangs Wraak van Wouter Laumans en Marijn Schrijver, het vervolg op hun bestseller Mocro Maffia.

Veel aandacht is er voor het proces rond Willem Holleeder. Zus Astrid vertelde in het boek Judas al haar kant van het verhaal, in aanloop naar de uitspraak in de rechtszaal doorgronden veel misdaadjournalisten het motief van de crimineel. In Holleeders onderwereld duikt Wim van de Pol in de politiedossiers en vertelt hij de rauwe werkelijkheid.

Verslaggevers Peter Elberse en Eric Panhuis woonden namens het ANP alle procesdagen bij. Naast de nieuwsfeiten legden zij de gang van zaken in en rond de rechtszaal vast, wat resulteerde in het boek Moord, macht en angst.

Door televisieseries als Narcos en Undercover is drugshandel een thema dat veelvuldig aan bod komt. Jan Meeus deed jarenlang onderzoek naar de cocaïne handel en de destructieve kracht ervan. In zijn boek De Schiedamse cocaïnemaffia beschrijft hij hoe deze handel doorgewinterde criminele op scherp zet.

Poldercrime: Nederlands thrillergeweld

Tussen het internationale geweld zijn er heel wat opvallende Nederlandse thrillerschrijvers. In navolging van zijn geschenkboekje Vector is de nieuwe thriller van Simon de Waal opnieuw een verhaal rond Alex Kroesman. De hoofdpersoon in Systema staat voor een raadsel als de kist van zijn moeder plots ontbreekt in het familiegraf. Intussen zweert de dochter van een Russische wetenschapper wraak. Hun paden kruisen, waarna Alex en Sookie een zoektocht naar de daders beginnen.

De sfeervolle politieroman Steigereiland van Lidewij Martens belicht beide levens van een rechercheur die in een kleine gemeenschap van woonbootbewoners woont. Een drugsvondst krijgt aanvankelijk topprioriteit, maar dan verdwijnt Lins vijftienjarige buurmeisje en zwemmaatje.

Een jonge vrouw in een psychiatrische inrichting helpt een rechercheur op de Veluwe met de ontrafeling van een complot. Een duister pad van Corine Hartman stelt de problematiek rond antidepressiva aan de kaak, maar is daarnaast een psychologische thriller waarbij de personages goed gekozen zijn.

Van boek naar serie

Op streamingsplatformen als Netflix verschijnen geregeld series die voortbouwen op succesvolle thrillers. De serie Quicksand, gebaseerd op het prijswinnende boek In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito, draait om een tragedie op een school nabij Stockholm. De achttienjarige Maja Nordberg wordt verdacht van moord, maar onduidelijk is aan welke kant van het verhaal ze thuishoort.

In de stalkerthriller You, gebaseerd op het gelijknamige boek van Caroline Kepnes, gaat de obsessie van een man behoorlijk ver om de aandacht van een potentiële geliefde te krijgen. Intussen heeft de vrouw geen benul van de val waar ze is in getrapt.

Soraya Vink (1992) is redacteur bij boekensite Hebban.nl. Vorig jaar verscheen haar thriller Persona.