Russische hackers: ‘Froome gebruikte verboden steroïde’

15 september 2016Leestijd: 2 minuten
Chris juicht nadat hij een etappe wint in de Vuelta. Foto:EPA

Russische cyberspionnen hebben donderdag de medische gegevens van 25 internationale topsporters bekendgemaakt. De hackers kraakten de database van dopingagentschap WADA.

De cybercriminelen braken via een zogenoemde spearphising-aanval in het systeem van het WADA en maakten vervolgens onder meer de medische gegevens van drievoudig Tourwinnaar Chris Froome bekend. De Brit kreeg volgens de gelekte data zowel in 2013 als in 2014 toestemming van het WADA om de verboden steroïde prednisolon te gebruiken – tegen verkoudheid.

Diverse verboden middelen

Ook Froomes oud-collega Sir Bradley Wiggins kreeg tussen 2008 en 2013 meerdere malen permissie om tegen een pollenallergie diverse verboden middelen te nemen. Volgens de Russische hackers – die zichzelf ‘Fancy Bears’ noemen – bieden de gelekte gegevens een inzicht in de corrupte wijze waarop het WADA handelt.

2015-06-11 00:00:00 epa04793144 A participant points to his laptop screen before the start of the Potsdam Conference for National Cyber Security at the Hasso Plattner Institute in Potsdam, Germany, 11 June 2015. Representatives form politics, administration, economics, and science are convening to discuss courses of action in cyber security at the conference, which is taking place for the third time. EPA/RALF HIRSCHBERGERRussische hackers achter cyberaanval op Amerikaanse pers?

De cybercriminelen noemen de dispensaties aan verschillende atleten ‘een licentie voor het gebruik maken van doping’.

Eerder deze week kwamen al de medische gegevens van onder anderen de Amerikaanse turnster Simone Biles en tennisster Serena Williams op straat te liggen. Ook zij kregen dispensatie van het WADA om in verband met gezondheidsproblemen diverse medicijnen te gebruiken.

Wraak?

Vooral turnster Biles werd in verlegenheid gebracht. Uit de documenten bleek dat de viervoudig olympisch kampioen in vroeger aan ADHD leed. Het WADA is ervan overtuigd dat er kwade bedoelingen zitten achter de hacks.

‘De aanvallen zijn uitgevoerd als wraak voor onze onderzoeken die het door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland aan het licht hebben gebracht,’ zegt WADA-chef Olivier Niggli volgens Reuters. ‘We hebben de Russische overheid gevraagd er alles aan te doen om dit te stoppen.’

‘Een volstrekt onzinnige claim’

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingsautoriteit, gaf woensdag in een interview met de Volkskrant al aan dat de claim van de hackers ‘volstrekt onzinnig’ is. ‘Dit is absoluut geen dopingzaak,’ voegde Ram daaraan toe.

‘Het zijn mensen, die hebben soms ook een aandoening of een ziekte en krijgen daar de medicatie voor die ze nodig hebben.’