Dader van kapmesterreur Charleroi is 33-jarige Algerijn

07 augustus 2016Leestijd: 1 minuut
Strenge bewaking voor het bewuste politiebureau - bron:AFP

De man die zaterdag in de Waalse stad Charleroi twee agentes aanviel met een kapmes was een 33-jarige Algerijn. Hij verbleef sinds 2012 in België en was bekend bij de politie, maar niet vanwege terrorisme.

Dat meldt het Belgische Openbaar Ministerie zondag.

In kunstmatige coma

Volgens het OM hebben de aangevallen agenten grote moed getoond bij hun pogingen om de Algerijn tegen te houden, en hem daardoor te beletten zijn aanval voort te zetten. Dat moesten zij wel bekopen met ernstige verwondingen in gezicht en nek.

Meteen na de aanval zijn ze geopereerd, en werden nadien in kunstmatige coma gehouden, meldt bijvoorbeeld de Belgische krant De Morgen. Ze zijn inmiddels weer uit coma. Er zijn aanwijzingen dat de aanvaller terroristische motieven had. Daarom is een terreuronderzoek gestart.  De Belgische premier Charles Michel sprak gisteren van een terreurdaad. In de nacht van zaterdag op zondag zijn al twee huiszoekingen gedaan in de regio Charleroi.

‘Allahu akbar’-schreeuwende man verwondt agenten in België. Lees meer>

Geen wapens of explosieven

De aanvaller sloeg zaterdag met een machete toe voor de ingang van een politiebureau in Charleroi en riep daarbij ‘Allahu Akbar’. De aanvaller werd neergeschoten door een derde agent en overleed in het ziekenhuis. De rugzak die de terrorist bij zich had, bleek geen wapens of explosieven te bevatten.

IS heeft volgens SITE, dat de onlineactiviteiten van moslimextremisten volgt, de terreurdaad opgeëist. Dat gebeurde via IS-‘persbureau’ Amaq. De terreurbeweging sprak van een ‘soldaat’.