Amerikaanse veiligheidsdiensten spioneren via internetbedrijven

07 juni 2013Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse veiligheidsdiensten FBI en de NSA bekijken chatgesprekken, e-mails, foto’s en video’s van niet-Amerikaanse gebruikers op programma’s van Google, Facebook, Skype, Apple, YouTube, Microsoft en Yahoo.

Dat schrijft The Washington Post donderdag.

Informatiebronnen

De informatie wordt bekeken met behulp van het programma PRISM. Een anonieme bron vanuit de overheid heeft het bestaan van PRISM tegenover Reuters bevestigd.

Volgens de bron is er alleen informatie vergaard van niet-Amerikanen die buiten de Verenigde Staten wonen. De Amerikaanse wet staat niet toe dat het spionageprogramma Amerikaanse staatsburgers of mensen die binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten zijn volgt.

‘Het programma is een van onze meeste waardevolle bronnen van informatie. Het wordt gebruikt om ons land te beschermen tegen een scala van bedreigingen,’ aldus de bron.

Ontkennen

De servers van bedrijven als Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, Apple en YouTube worden gebruikt. Ook Dropbox zou binnenkort worden toegevoegd.

Onder andere Facebook, Google en Yahoo ontkennen de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot zijn servers. Ook Apple ontkent stellig betrokken te zijn bij de spionage.

‘We geven geen enkele overheidsinstelling toegang tot onze servers, en overheidsinstellingen moeten een bevel van de rechtbank hebben,’ zegt een woordvoerder van Apple tegen The Wall Street Journal.

PRISM is goedgekeurd door de Amerikaanse justitie. Volgens justitie kunnen de veiligheidsdiensten voldoende garanderen dat er van Amerikaanse staatsburgers niet onrechtmatig gegevens worden verzameld.