Microsoft onthult langverwachte Xbox One

21 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Microsoft heeft dinsdagavond de langverwachte opvolger van de Xbox 360 aangekondigd. De nieuwe entertainmentconsole zal later dit jaar op de markt verschijnen en draagt de naam Xbox One.

Xbox One is volgens Microsoft een ‘all-in-one entertainment-console’, en het betreft hier de opvolger van de in 2005 geïntroduceerde Xbox 360. Waar de Xbox 360 vooral een game-console was, ging Microsoft tijdens de presentatie vooral in op de multimedia-functies. ‘Xbox One is de centrale multimedia-hub in de woonkamer, waarbij de gebruiker centraal staat,’ aldus Don Mattrick van Microsoft.

Om de gebruiker eenvoudig met de console te laten communiceren via stem en bewegingen, wordt bij ieder console een vernieuwde versie van de Kinect-sensor geleverd. Xbox One belooft daarnaast in contact te staan met alle media-apparaten in de woonkamer. Door simpelweg ‘Xbox aan’ te zeggen, zal de console opstarten en de tv worden ingeschakeld. Het stemcommando ‘kijk tv’ zorgt ervoor dat er wordt overgeschakeld naar live televisie, en ‘luister muziek’ opent bijvoorbeeld de muziekspeler.

Skype op Xbox One

Xbox One draait op een Windows-kernel en heeft een diepe integratie van Skype. Videogesprekken kunnen in een pop-up-venster gevoerd worden, terwijl er bijvoorbeeld een game gespeeld wordt of aan tv wordt gekeken. Tijdens de presentatie viel op dat er geen laadtijden waren tussen de stemopdrachten en het opstarten van de apps, en ook het opstarten van de console zelf gebeurde binnen enkele seconden.

Microsoft’s nieuwe console draait op een processor met acht kernen en heeft 8 GB aan RAM tot zijn beschikking. Verder is er een ondersteuning voor usb 3.0, kan de One Blu-ray-schijfjes afspelen en heeft de harde schijf een volume van 500 GB.

Xbox One controller

Hoewel er lange tijd geruchten gingen over een Xbox-controller met een geïntegreerd touchscreen, lijkt de Xbox One-controller verrassend veel op die van de Xbox 360. Hoewel er tijdens de presentatie slechts een handjevol games werd gepresenteerd, wist Microsoft wel te vermelden dat Call of Duty: Ghosts tijdelijk exclusief speelbaar zal zijn op de Xbox One.

Xbox One zal later dit jaar wereldwijd beschikbaar komen. Wat er voor de nieuwe console betaald moet worden is nog onduidelijk. Microsoft zal tijdens de E3-gamesbeurs, welke begin juni plaatsvindt in Los Angeles, meer details bekend maken over het nieuwe apparaat, de games, de functies en beschikbaarheid.