Twitter weer misbruikt voor valse doodsverklaring

19 april 2013Leestijd: 1 minuut

De naam van nieuwsdienst Teletekst van de NOS is vrijdag misbruikt door een onbekende twitteraar. Met een vals account van Teletekst werd onterecht gemeld dat Mies Bouwman is overleden.

In het betreffende account is de eerst letter ‘L’ vervangen door een hoofdletter I. Ook is het logo van Teletekst onrechtmatig door de Twitteraar gebruikt. Op het oog leek het dan ook om een echt account te gaan.

Toen het account de dood van Bouwman vrijdag wereldkundig maakte, werd de fraude al snel door Twitteraars ontmaskerd. Het lage aantal volgers van het profiel zorgde voor argwaan.

Strafbaar

Het zich valselijk voor iets of iemand uitgeven is strafbaar in Nederland. Bovendien is het gebruiken van het logo van Teletekst een schending van het auteursrecht. Daarnaast kan een doodsverklaring aan het adres van Mies Bouwman als laster en zelfs als een bedreiging worden aangemerkt.

Een recent geval is de vermeende identiteitsfraude waar VU-studente Natalja Laurey slachtoffer van is geworden. Uit haar naam werden anti-moslimtweets verstuurd door onbekenden.

Het Openbaar Mininsterie heeft de zaak opgepakt en is op dit moment bezig met een procedure om de gegevens van de fraudeur(s) op te vragen bij Twitter in de Verenigde Staten.

Aangifte

De NOS overweegt aangifte te doen tegen de onbekende Twitteraar. ‘We nemen alles in overweging,’ liet sociaal media-coördinator Rachid Finge via Twitter weten.

Het fake-account heeft intussen het logo van Teletekst verwijderd. Ook werd de tekst ‘we zien de dagvaarding met belangstelling tegemoet,’ gepost.