Eerste smartphone voor blinden in aantocht

22 april 2013Leestijd: 1 minuut

De eerste smartphone die gebruikt kan worden door blinden, is momenteel in ontwikkeling bij een bedrijf uit India. Het toestel vertaalt e-mails, sms-berichten en teksten op websites naar braille, zodat blinden het op het touchscreen kunnen lezen.

De telefoon zal er als een normale smartphone uitzien, maar beschikt volgens uitvinder Sumit Dagar over een uniek touchscreen.

“Het scherm is in staat om de content die het ontvangt om te zetten naar patronen die kunnen worden aangeraakt”, aldus Dagar. Het gaat hierbij volgens hem niet alleen om teksten, maar ook afbeeldingen en een gebruikersinterface zullen op het scherm voelbaar zijn.

Metalen pinnen

In plaats van een beeldscherm is er een raster met kleine metalen pinnen aanwezig, welke zichzelf in hoogte verstellen om het voor blinden leesbare braille te vormen. Deze pinnen beschikken over de zogenoemde Shape Memory Alloy-technologie, wat ervoor zorgt dat ze weer terugkeren naar hun originele vorm als ze niet meer worden aangeraak door vingers. Zodoende kan het scherm zichzelf continue verversen, zodat de gebruiker kan verder lezen.

Wanneer het toestel op de markt zal komen is nog onduidelijk. Dagar zegt al drie jaar aan het prototype te werken, en het project wordt momenteel gesteund door verschillende bedrijven en de overheid. De smartphone voor blinden wordt momenteel bij Dagar’s eigen Kiryate Design Solutions verder ontwikkeld.