WhatsApp slecht beveiligd, privacyrechten geschonden

28 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Het Amerikaanse bedrijf WhatsApp schendt de privacy van honderden miljoenen gebruikers. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Nederlandse en Canadese privacytoezichthouders dat maandag werd gepresenteerd. Via WhatsApp kunnen bezitters van een smartphone elkaar gratis berichten, filmpjes en foto’s zenden.

De applicatie wordt wereldwijd door honderden miljoenen klanten gebruikt en is een alternatief voor het verzenden van duurdere sms-berichten.

Via WhatsApp zouden echter tal van persoonlijke gegevens ongevraagd en vrijelijk toegankelijk zijn en dat is in strijd met de privacywetgeving, aldus de privacytoezichthouders het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Canadese zusterorganisatie POC.

Nieuwe beveiliging

De beveiliging in de mobiele applicatie is inmiddels aangepast, meldt het CBP maandag.

De nieuwe beveiliging die WhatsApp ingevoerd heeft zorgt ervoor dat berichten versleuteld verzonden worden. Dat was eerder niet het geval waardoor anderen berichten konden meelezen.

Update installeren

Naast de versleuteling heeft het bedrijf ook een andere methode ingevoerd voor het verkrijgen van een wachtwoord, waarvoor de gebruiker een update moet installeren. Wie dat niet doet, loopt het risico dat het oude wachtwoord makkelijk te kraken is.

Het elektronische adresboek van gebruikers blijft nog wel leesbaar voor anderen.