John Galliano doorbreekt stilte: ik ben niet antisemitisch

05 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Modeontwerper John Galliano heeft voor het eerst na een stilte van twee jaar gesproken over zijn antisemitische opmerkingen. Galliano ontkent dat hij antisemitisch of racistisch is.

De opmerkingen van de voormalig ontwerper bij modehuis Dior leidde tot zijn ontslag en hij moest voor de rechter verschijnen.

Ziek

‘Het is het ergste wat ik ooit heb gezegd. Ik meende het niet,’ zegt Galliano in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. ‘Ik heb geprobeerd te achterhalen waarom mijn woede was gericht op dit ras.’

‘Ik realiseer me nu dat ik zo boos was en ontevreden over mijzelf dat ik het gemeenste heb gezegd wat in kon bedenken.’ Galliano voegde eraan toe dat hij ‘ziek’ werd toen hij de beelden voor het eerst zag.

In februari 2011 werd John Galliano opgepakt nadat hij antisemitische opmerkingen maakte tegenover een stel in Le Merais, een Joodse buurt in Parijs. Als gevolg werd Galliano ontslagen door Dior en moest hij vertrekken bij zijn gelijknamige label.

Drank

De 52-jarige Galliano zegt in het interview dat hij verslaafd was aan drank en drugs en dat hij ‘gevangen zat in een neerwaartse spiraal’.

Galliano is naar eigen zeggen twee jaar nuchter en werkt aan zijn terugkomst. Hij mocht tijdens de modeweek in New York meelopen met ontwerper Oscar de la Renta. ‘Het klinkt bizar maar ik ben dankbaar voor wat er is gebeurd. Ik heb zoveel over mezelf geleerd.’