Consumenten gooien gemiddeld elk jaar 50 kilo voedsel weg. Veel mensen onderschatten de hoeveelheid die ze in de prullenbak gooien.
Op de website van Milieu Centraal staat een weggooitest die inzicht geeft in de hoeveelheid voedsel die in vuilniszakken en afvalcontainers belandt. Op de website van het Voedingscentrum, dat consumenten voorlicht over een gezond eetpatroon, staat een informatief feitenoverzicht over voedselverspilling.
Wie exact wil weten hoeveel hij weggooit, kan gedurende twee weken een formulier bijhouden en de gegevens vervolgens op internet invoeren.
1. Maak een boodschappenlijst, zodat u in de winkel niet lukraak producten koopt.
2. Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum van verse producten. Hoe ruimer die is, hoe langer u dit voedsel kunt bewaren.
3. Gooi dichte conservenblikken, onaangebroken pakken frisdank, koekjes en zoutjes niet meteen weg als de ‘tenminste houdbaar tot’ datum is verlopen. Het product is dan niet ineens bedorven. Ruik en proef voor het gebruik of de smaak nog goed is.
4. Bereid geen te grote porties. Wie op maat kookt, houdt aan het einde van een maaltijd minder voedsel over en hoeft minder weg te gooien.
5. Bewaar voedsel op de juiste plek: in een voorraadkast, op een donkere plek, in een koelkast of diepvries. Volg de instructies op de verpakking.