Fotografe Micky Hoogendijk toont haar werk in Amsterdam

16 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 juni is in woonwinkel Baden Baden Interior het werk van actrice en fotografe Micky Hoogendijk te zien. Het is voor het eerst dat de in Amerika woonachtige Amsterdamse haar fotowerk in een officiële expositie in Nederland toont.

De camera van haar stervende moeder was het begin. Zeeën van vrije tijd in San Francisco en een klopje op de schouder van Lex Harding deden de rest. Sinds kort is de 42-jarige actrice Hoogendijk niet meer achter de fotocamera weg te slaan.

Haar vertrek naar Amerika was onbedoeld het startsein voor een nieuwe carrière. ‘Toen ik in San Francisco aankwam, had ik niet zoveel om handen en ik ben niet echt het type dat met bonbons op de bank gaat zitten,’ zegt Hoogendijk over de telefoon vanuit haar huidige woonplaats Austin, Texas. ‘Die camera lag daar,’ en dus ging ze aan de slag.

Portretten

Mensen fotografeert ze, het liefst zo puur mogelijk. En het gaat haar goed af. Haar ‘Ode to Damien’ werd verkocht en gepubliceerd in The Washington Post en met haar ‘Death Becomes Her’ won ze de Award New Dutch Photography Talent 2013.
Wie haar foto’s ziet, kan nauwelijks vermoeden dat de fotografe eigenlijk nog maar een beginner is. Met geduld leert ze haar modellen hoe ze tot rust kunnen komen. Als het zover is, slaat ze toe. ‘Als ze tot de kern van zichzelf komen, dat is een magisch moment, ‘

Kunstenaar

Zelf noemt ze zich een beeldend kunstenares. Helemaal uit het niets komen de artistieke ambities niet. Hoogendijk groeide op in een wereld vol kunstenaars. Haar vader Roelof Frankot was kunstschilder, haar opa kunsthandelaar.

‘Dit voelt helemaal goed, eindelijk draait het niet meer om mij, maar sta ik zelf achter de camera’ zegt de kersverse fotografe over de telefoon. ‘Acteren zie ik nu als hobby, fotografie, dat is mijn vak.’

De expositie is te zien per 1 juni bij Baden Baden Interior in Amsterdam