Eerste mega-designer outlet bij Amsterdam opent in 2015

15 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Na New York, Londen, Parijs en Milaan krijgt ook Amsterdam zijn eigen designer outlet: SugarCity, The Style Outlets. Burgemeester Bert Bruijn (PvdA) van Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft groen licht gegeven voor de realisatie van een factory outlet center van 25.000 vierkante meter te Halfweg, tussen Haarlem en Amsterdam.

Met dit besluit is het nieuwe jaar goed begonnen voor vastgoedontwikkelaar Cobraspen: na tien jaar kan er eindelijk worden begonnen met de bouw van de outlet. De kosten van het project worden geschat op 120 miljoen euro.

Bezwaar

Kledingfabrikanten kunnen in het nieuwe winkelcentrum overtollige voorraden verkopen tegen sterk gereduceerde prijzen. En juist die lage prijzen zorgen ervoor dat de gemeente Haarlem minder blij is met de komst van het nieuwe winkelwalhalla. Door de designerkoopjes zouden het publiek uit de stad wegblijven.

‘Je ziet dat binnensteden het steeds moeilijker krijgen. Er wordt al veel via internet gekocht en van Haarlemse winkeliers horen we dat de consumentenbestedingen achterblijven. Het geld kan maar één keer worden uitgegeven. Het outletcentrum kan veel klandizie wegtrekken,’ zo laat burgemeester Bernt Schneiders (PvdA) weten in het Haarlems Dagblad.

Belangrijke stimulans

Voor een bezwaar is het inmiddels te laat. Volgens De Bruijn zorgt het nieuwe bestemmingsplan voor een werkgelegenheid van tenminste zeshonderd banen. Hij noemt het een ‘belangrijke stimulans voor de lokale economie’ en een ‘toeristische trekpleister’.

Volgens diverse media zou Cobraspen het project oorsprokelijk zelf realiseren. Aan elsevier.nl liet de vastgoedontwikkelaar weten dat daarvan nooit sprake is geweest.

The Style Outlet

De realisatie van het project met een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter is in handen van het Nederlandse bedrijf MAB Development en vastgoedbedrijf Neinver die samen een joint venture vormen. Het Spaanse bedrijf Neinver heeft al verschillende ‘The Style Outlets’ in Europa en is blij dat het begin 2014 met de bouw van de eerste in Nederland kan beginnen.

Industrieel erfgoed

Met behoud van het industrieel erfgoed is er een mix van bestemming toegestaan op het voormalige CSM-terrein. Naast het outletcentrum komt er ook een megasupermarkt van 4000 vierkante meter, van Dirk van den Broek, een hotel met vierhonderd kamers, een casino, een evenementenlocatie en diverse horecagelegenheden.

Welke merken verkocht gaan worden, is nog onduidelijk. MAB en Neinver houden zich bezig met het benaderen van fabrikanten. Het zijn met name merken uit de hogere segmenten die producten uit voorgaande collecties tegen gereduceerde prijzen zullen aanbieden. Veel Nederlandse en internationale merken hebben al interesse getoond in het exploiteren van een winkel.